L'Acord del Botànic, el model de govern que vol Sánchez per a l'Estat

Baldoví trasllada al líder socialista que el pacte que va permetre l'arribada de l'esquerra valenciana a la Generalitat és una garantia de governabilitat
/ València
1 juny 2018 01:00h

Si no es produeix cap contratemps, Pedro Sánchez serà el nou president del govern espanyol aquest divendres. Durant l'intens debat de la moció de censura celebrat aquest dijous, el líder dels socialistes ja va deixar entreveure cap a on vol conduir el nou govern. Així, va assegurar que vol "inspirar-se" i seguir "l'exemple" del govern valencià.

Les paraules del socialista Sánchez feien referència a la intervenció prèvia del diputat de Compromís, Joan Baldoví, qui va deixar clar que al territori espanyol hi ha molts governs "estables" sense el Partit Popular i un d'ells és el País Valencià: "Sembla que si no governa el PP, s'instaura el caos polític. Però a València estem fent molt bé les coses. Estem treballant per a les persones".

A més, Baldoví va recordar a Sánchez que en les últimes eleccions celebrades sempre va mostrar el suport a la seua candidatura. "Sempre hem dit que preferíem un president socialista a un de popular. Espere, senyor Sánchez, que no ens defraude", va afegir el diputat nacionalista.

Sanitat universal 

Un dels aspectes que Sánchez vol recuperar quan arribe a La Moncloa és la sanitat universal, seguint l'estil valencià impulsat per la consellera Carmen Montón. "Precisament, hui he indicat que derogarem el decret que va impulsar el PP que vol crebantar la universalitat de la sanitat pública. Un aspecte que sé que a la Comunitat s'ha potenciat", va explicar el secretari general del PSOE. 

Així mateix, Sánchez va recordar que fa uns mesos es va canviar el model instaurat a l'hospital d'Alzira. El centre sanitari riberenc ja compta amb gestió pública després que els populars imposaren un model de gestió concertada.

Millorar el finançament 

En aquestos darrers tres anys, el Botànic ha lluitat amb totes les armes per a aconseguir un millor finançament per al País Valencià. Tanmateix, no ha sigut possible. Aquesta assignatura pendent també la vol superar el ja quasi president del govern espanyol, Pedro Sánchez. "Sé clarament que la Comunitat Valenciana és una de les autonomies més infrafinançades. Et transmet la meua empatia i simpatia. Ho canviarem", li ha indicat Sánchez a Baldoví. Però ha reconegut que de moment això seria una tasca bastant complicada davant la falta de recursos.

Un acord sense antecedents

El Pacte del Botànic –acord signat entre PSPV, Compromís i Podem en juny de 2015– ha marcat un abans i un després en la història de la política valenciana. Es tracta d'un acord sense antecedents atés que fins a les últimes eleccions valencianes, a la Generalitat, havia dominat el bipartidisme.

Aquest pacte va suposar que, per primera vegada, l'esquerra valenciana s'entenguera i compartira uns objectius comuns a assolir. Per aquest fet, Baldoví ja va intentar traslladar aquest model de govern al Congrés en abril de 2016 i, així, evitar la convocatòria de les segones eleccions.

Ara, si finalment Sánchez conquista La Moncloa, tindrà l'oportunitat de recuperar aquest model de govern.

 

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.
next