Compromís passa pàgina amb Rajoy i espera que Sánchez adquirisca compromisos per a governar com el Consell del Botànic

Baldoví recrimina a un Rajoy absent que no haja dimitit després de la sentència de l'Audiència Nacional pel cas Gürtel
/ València
31 maig 2018 01:00h
El portaveu de Compromís al Congrés, Joan Baldoví, durant el debat de la moció de censura a Rajoy.

El portaveu parlamentari de Compromís, Joan Baldoví, ha confirmat, "per higiene democràtica", el seu suport a la moció de censura liderada pel secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, i ha advertit a l'encara president del govern espanyol, Mariano Rajoy, que encara està "a temps de dimitir" perquè la seua festa "ja ha acabat".

Durant la seua intervenció al Congrés, Baldoví ha lamentat que Rajoy no haja acudit a la sessió vespertina del debat –"haguera sigut una manera digna d'acabar", ha comentat– perquè li hauria agradat acomiadar-se d'ell. Però ha suposat que estarà segurament "recollint papers" o "preparant la mudança" de La Moncloa.

Encara que Rajoy no vulga "alçar-se de la butaca", el diputat valencià ha insistit que la seua funció ha acabat. Ho va fer, ha puntualitzat, la setmana passada, quan l'Audiència Nacional va assenyalar el PP com "una organització delictiva del grup Correa" i ha assegurat que el president "va mentir" en seu judicial.

"Un president que mentisca a la Justícia, pot ser president del país?", ha plantejat Baldoví, per a qui Rajoy hauria d'haver dimitit i, de fet, ha puntualitzat que "encara és a temps" de fer-ho. "Però a Rajoy li agraden poc els verbs d'acció", ha lamentat el líder de la coalició valenciana. "La festa ja ha acabat", ha emfatitzat el portaveu de Compromís parafrasejant una cançó de Paloma San Basilio, abans d'afegir que el PP hauria de "demanar perdó" per la corrupció i el president anar-se'n a terres valencianes a "recuperar la seua oficina del registre de la propietat".

Durant la seua al·locució, Baldoví també s'ha dirigit als diputats de Ciutadans per a demanar-los que "deixen d'una vegada la calculadora" i de "mirar sondejos" i pensen en "què convé als espanyols". "Hui, o estem amb la decència o estem amb la corrupció", ha indicat.

En la seua rèplica, el líder socialista ha agraït el suport a Baldoví, amb qui ha dit que comparteix el desig que demà divendres siga "l'últim dia de Rajoy com a president" perquè al cap i a la fi ell és el "proponent" de la moció de censura que es discuteix al Congrés. Ha insistit, com en la sessió matutina, que el president hauria d'haver dimitit ja. "No sé quantes vegades li ho he demanat aquest matí, i tenia l'oportunitat i no ho ha fet", ha comentat.

Seguir l'exemple del govern valencià

Sánchez s'ha compromés a seguir l'"exemple" del Consell que comparteixen PSPV i Compromís, per a, entre altres qüestions, acabar amb el decret que va aprovar el PP en la seua primera legislatura i pel qual feia fallida la universalitat de la sanitat pública, un dels temes que preocupen i ocupen al govern que encapçala Ximo Puig, com també la reversió al públic dels hospitals que anaven a ser privatitzats. "En totes aquelles qüestions que tenen a veure amb la necessitat de dotar de major finançament una comunitat infrafinançada comptarà amb la nostra simpatia, i intentarem establir les bases per a un acord", ha garantit.

En el seu torn, el representant de Compromís ha celebrat que Sánchez vulga inspirar-se en el govern del Botànic i li ha recordat l'Acord de Prado que la seua formació va impulsar en la passada legislatura per a tractar d'evitar que Rajoy repetira en La Moncloa.

"Ens agrada la seua simpatia i empatia, però volem compromisos i voluntat", ha indicat Baldoví abans de subratllar al màxim responsable dels socialistes que no els "defraude". "No ens defraude i no defraude els qui van posar la seua esperança en el fet que fórem capaços de construir un govern net, honest i honrat, que treballe per a les persones i per la convivència dels pobles. És possible si demà fem que Rajoy i el PP siguen història", ha afegit.

"Tractaré d'estar a l'altura", ha respost Sánchez, qui ha tornat a reivindicar el govern valencià, que ha demostrat, ha dit, que "es pot governar d'una altra manera", i s'ha compromés a intentar "establir les bases" per a actualitzar "com més prompte millor" el sistema de finançament autonòmic.

next