Diari La Veu del País Valencià
Pedro Sánchez, primer president espanyol investit amb una moció de censura

Moltes coses són noves en el que ha succeït aquest divendres al Congrés dels Diputats. Pedro Sánchez s’ha convertit en el primer president del govern espanyol que arriba al poder gràcies a la moció de censura contra un president en exercici. La moció de censura contra Rajoy s’ha aprovat amb 180 vots a favor, 169 en contra i 1 abstenció

El líder socialista, a més, és el primer cap de l’executiu que no és parlamentari, atés que va deixar l’escó per a no abstindre’s i permetre la investidura de Mariano Rajoy. Així ho ha posat de manifest el portaveu del PP, Rafael Hernando, qui ha fet servir una circumstància perfectament constitucional per a desacreditar una investidura on “tot s’hi val”.

El matí al Congrés dels Diputats, amb Mariano Rajoy absent durant el debat entre Hernando i Sánchez, ha servit per a constatar que el PP es prepara per a encapçalar una oposició que donarà treva al nou govern espanyol. Hernando no només ha llançat sospites al voltant dels possibles compromisos adquirits per Sánchez amb els independentistes, sinó que l’ha advertit perquè no tinga la temptació de “la immunitat, la impunitat ni els indults” per als presos polítics i els exiliats.

Al tall del suport de Bildu a la moció de censura, el portaveu popular ha retret Sánchez que “estiga disposat a rebre els vots dels vells amics d’ETA”. Al PNB l’ha acusat de faltar a la paraula donada i de “tornar al mal camí dels temps d’Ibarretxe”.

Una nova i retòrica demanda de perdó pels casos de corrupció ha precedit la negació que el PP siga un partit corrupte. Ha arribat a carregar contra un dels jutges que va condemnar el seu partit per l’aprofitament dels diners de Gürtel. Hernando ha acusat el magistrat José Ricardo de Prada de ser comprensiu amb els terroristes per haver denunciat “que hi ha tortures a l’Audiència Nacional”.

El portaveu del PP ha presentat el seu partit com la víctima d’una operació d’assetjament. Hernando ha comparat Mariano Rajoy amb Adolfo Suárez, de qui no ha recordat la moció de censura superada en 1980, sinó la seua dimissió en febrer de 1981. Tot plegat és “un frau”, ha conclòs.

Tot i estar absent del debat inicial, Mariano Rajoy ha aparegut passades les 10 del matí per a fer una breu intervenció de comiat. “Acatem la voluntat de la majoria. Ha sigut un honor ser president i deixar una Espanya millor que la que vaig trobar. Tant de bo el meu substitut puga dir el mateix. Li ho desitge pel bé d’Espanya”, ha assegurat en unes paraules que han inclòs l’agraïment al seus companys de partit.

Comparteix

Icona de pantalla completa