La fiscalia general de Schleswig-Holstein sol·licita l'extradició de Puigdemont

El ministeri públic demana l'entrega a Espanya de l'expresident català per rebel·lió i malversació
/ València
1 juny 2018 01:00h
Imatge d\'arxiu de Carles Puigdemont davant de diversos micròfons durant una roda de premsa a Berlín el passat 15 de maig.

La Fiscalia general de Schleswig-Holstein ha sol·licitat formalment l'extradició de Carles Puigdemont, després d'analitzar la darrera documentació sobre l'euroordre facilitada per la justícia espanyola. Malgrat que alguns mitjans han avançat que el tribunal de Schleswig-Holstein havia aprovat aquesta sol·licitud d'entrega europea, encara no s'ha confirmat.

Més de 60 dies després de la seua detenció a Alemanya, el ministeri públic ha reafirmat la sol·licitud d'extradició de Puigdemont per rebel·lió i malversació, com ja va fer el 3 d'abril passat, quan va requerir que s'admetera a tràmit la demanda d'extradició per "alta traïció", l'equivalent alemany al delicte de rebel·lió espanyol, i també per "malversació de fons públics".

Fonts de la defensa indiquen a l'ACN que ara s'obri un període de prop de quinze dies perquè els advocats presenten al·legacions a la petició del fiscal i es torne a pronunciar el Tribunal Superior de Schleswig-Holstein. Per la seua banda, però, el tribunal ja va dir recentment que no veia motius per a extradir Puigdemont per rebel·lió, tot i la nova "informació sobre incidents aïllats" durant l'1-O aportada per l'Estat.

En una interlocutòria feta pública el 22 de maig passat, els magistrats apuntaven que el seu posicionament del 5 d'abril –en què rebutjaven la rebel·lió– no ha canviat. Segons el text, el tribunal no només va descartar equiparar el delicte de rebel·lió espanyol amb l'alta traïció alemanya, sinó que també deia que, de forma "preliminar", no veia "una criminalitat per alteració de l'ordre públic”.

Fonts de la defensa de Puigdemont ja van apuntar que, després del "rotund" rebuig del jutge a tornar a empresonar el president destituït i a tornar a considerar el delicte de rebel·lió, el cas de la Fiscalia alemanya és més dèbil. Si res no ha canviat en el posicionament que han mantingut fins ara els magistrats del tribunal, si els jutges es plantegen extradir Puigdemont serà, en tot cas, per malversació. Amb tot, tampoc no està clar ja que el document del passat 22 de maig recollia també que la documentació aportada per les autoritats espanyoles respecte al possible delicte de malversació inclou "informacions contradictòries".

next