València destina 200.000 euros al programa 'La nostra ciutat, el teu refugi'

El projecte, desenvolupat per CEAR-PV, Accem i Creu Roja, està adreçat a la integració de les persones refugiades que viuen a la ciutat
/ València
1 juny 2018 01:00h

L'Ajuntament de València destinarà una subvenció al programa 'La nostra ciuutat, el teu refugi'. Aquest projecte pioner, desenvolupat per CEAR-PV, Accem i Creu Roja amb el finançament del govern municipal, està destinat a impulsar i reforçar el treball d'acollida, sensibilització i inclusió de les persones refugiades que ja estan a la ciutat.

La regidora de Migració i Cooperació, Neus Fàbregas Santana, ha mostrat la seua satisfacció "per la labor d'acolliment i inclusió que realitza aquest programa amb les persones refugiades i les tasques de sensibilització realitzades per a mantindre el nostre compromís per a ser una ciutat refugi".

En els seus dos anys de trajectòria, les ajudes han augmentat de les 77 de la primera edició a les 139 ara. "Són ajudes directes a persones refugiades per a cobrir necessitats bàsiques com ara l'alimentació, el lloguer d'habitatge, l'escolaritat, la formació ocupacional o l'autoocupació", explica l'Ajuntament en un comunicat. A més, també s'han intensificat les campanyes de formació, sensibilització i mediació. El projecte s'estructura al voltant de quatre eixos: sensibilització i mediació per a la integració; primer acolliment; formació, i ajudes extraordinàries o d'emergència.

Tal com s'assenyala des de les entitats responsables, l'accessibilitat a la formació resulta quasi impossible per a les persones refugiades perquè requereix l'homologació dels estudis realitzats en el seu país d'origen. Per això, s'han realitzat accions de Formació Ocupacional que intenten millorar aquesta situació mitjançant el disseny d'itineraris formatius personalitzats en temes com ara jardineria; manteniment d'edificis; cuina; neteja industrial; SIAC (Socorrista en Instal·lacions Aquàtiques) i SEAN (Socorrista en Espais Aquàtics Naturals); cuina i rebosteria mediterrània, i monitor de ioga.

La regidora Fàbregas ha explicat que el projecte naix "a partir de la declaració de València com a Ciutat Refugi per a donar suport a les persones que intenten arribar als països de la Unió Europea fugint de la gravíssima crisi humanitària, per motius polítics, econòmics, ecològics, bèl·lics i de privació dels drets humans, que estan patint en l'actualitat en diferents països".

Les persones ateses fins ara des del projecte són, en la seua majoria, procedents d'Hondures, Colòmbia, Ucraïna, Algèria, Cuba, Geòrgia, Iran, Líban, Líbia, Mali, Nigèria, Palestina, Síria, Rússia i la Costa d'Ivori.

next