Diari La Veu del País Valencià
Les cooperatives agroalimentàries facturen 1.314 milions i exporten a 70 països

Les cooperatives agroalimentàries valencianes van produir per valor de 1.314 milions d’euros en 2016, dels quals 885 corresponen a exportacions que van arribar a més de 70 països, segons l’informe presentat aquest divendres en la seua assemblea general ordinària.

Davant d’unes 160 persones representants de 90 cooperatives associades, Cooperatives Agroalimentàries ha presentat les dades més rellevants de l’Informe Socioeconòmic del Cooperativisme Agroalimentari Valencià corresponent a l’exercici 2016, elaborat per l’organització a partir de dades recopilades de les seues cooperatives associades, del Registre de Cooperatives de la Comunitat i del Ministeri d’Ocupació i Seguretat Social.

Les exportacions d’aquestes cooperatives es concentren en la Unió Europea (77%) i la zona euro (61%) i les principals destinacions són Alemanya (21%), França (20%), Itàlia (8%) i el Regne Unit (7%), ha informat l’entitat en un comunicat.

La facturació agregada va ascendir a 2.099 milions d’euros, dels quals 1.314 pertanyen al valor final de la producció comercialitzada, que es calcula restant duplicitats i activitats de subministraments de la xifra agregada.

A finals de 2016 hi havia al País Valencià un total de 374 cooperatives (l’11% del total estatal), que es divideixen en 351 de primer grau i 23 de segon, amb una massa social de 193.948 persones i amb 19.762 ocupacions directes.

Després de l’assemblea –que l’ha clausurada el president de la Generalitat, Ximo Puig–, s’ha celebrat una jornada en què el director general de Cooperatives Agroalimentàries d’Espanya, Agustín Herrero, ha parlat del Codi de Bones Pràctiques en la contractació alimentària.

Herrero ha destacat que si bé l’adhesió al codi és voluntària, per a tindre unes relacions comercials justes i lleials amb altres operadors de la cadena han d’oferir idèntic compromís amb els principis que arreplega.

El director de COPA-COGECA, Paulo Gouveia, ha abordat l’impacte del Marc Financer Plurianual de la Unió Europea en el pressupost de la PAC post 2020 i ha destacat que una PAC amb un finançament adequat garantirà un sector agrícola fort, econòmicament viable i competitiu en benefici tant dels consumidors com dels agricultors.

El sector cooperatiu veu amb preocupació que la Comissió Europea pretenga deixar en mans dels estats membre l’aplicació, gestió i control de la PAC a partir de l’establiment d’una sèrie de criteris que posteriorment avaluarà, segons han informat en un comunicat.

El president de Cooperatives Agroalimentàries al País Valencià, Cirilo Arnandis, ha demanat a la Generalitat “compromís total i absolut amb les nostres cooperatives, com a empreses generadores d’ocupació i riquesa de llarg a llarg de tota la Comunitat”.

Arnandis, a més, ha denunciat que els productors reben únicament el 21% del valor afegit en la cadena, mentre que la indústria rep un 28% i la distribució el 51% restant, la qual cosa incideix en la rendibilitat de les explotacions i condiciona el relleu generacional.

Comparteix

Icona de pantalla completa