Marzà demanarà al nou ministre d'Educació que desconvoque la Comissió Bilateral sobre el Plurilingüisme

El titular del departament de Campanar espera que amb el canvi de govern espanyol aquesta norma es puga aplicar "amb tota la normalitat"
/ València
2 juny 2018 01:00h
La presidenta del PPCV, Isabel Bonig, demana a Marzà que dimitisca perquè considera que no va respectar els dictàmens del TSJ.

El conseller d'Educació, Vicent Marzà, ha avançat aquest dissabte que demanarà al nou ministre d'Educació la desconvocatòria de la Comissió Bilateral sobre la qual va obrir tràmits el govern de Mariano Rajoy per a tractar les possibles diferències i dubtes sobre l'article 11 de la llei valenciana de plurilingüisme.

Després del canvi de govern, Marzà espera que aquesta norma s'aplique "amb tota la normalitat i el respecte institucional que mereixen els valencians".

Marzà s'ha pronunciat en aquestos termes a preguntes dels periodistes després del Consell Nacional del Bloc –formació majoritària en Compromís–. 

"Evidentmen, estàvem tranquils des del primer moment", ha subratllat el titular d'Educació, ja que la Generalitat era conscient que "el que està aprovat per les Corts tenia tota la legitimitat i tota la legislació respectada, tant nacional com valenciana, i era el millor per a l'alumnat".

Marzà ha insistit que, més enllà de la Comissió Bilateral, el Consell tenia "arguments tant pedagògics com jurídics i socials de sobra" per a mantindre la llei de Plurilingüisme –aprovada el passat mes de febrer a les Corts–. 

Demana a Sánchez que respete "l'autogovern"

Com a primer objectiu, ha reclamat així a l'Executiu de Sánchez que "respecte l'autogovern dels valencians i allò que ha decidit la ciutadania valenciana". "No té cap sentit, per respecte institucional, que allò que decideixen els valencians no ho respecte el govern espanyol, com passava fins ara", ha insistit.

Al marge d'aquesta qüestió, el conseller ha celebrat la fi del govern de Rajoy com "una qüestió d'higiene democràtica", ja que, sota la seua opinió, "no podia continuar un partit declarat corrupte i que ha funcionat pels interessos dels seus membres, com és el PP"

Manifestació 'Hablamos Español'

D'altra banda, preguntat per la manifestació convocada per a aquesta vesprada a València per l'associació 'Hablamos Español', sota el lema 'Libertad de elección de lengua', ha assenyalat que, "evidentment", el govern valencià no comparteix "absolutament res" del que aquesta plataforma defensa.

"No trobaran cap xiquet que no sàpiga castellà". En canvi, "sí que hi ha desenes de milers que no saben valencià i centenars de milers que no saben anglés", ha asseverat, per subratllar que, al seu judici, "s'equivoquen de pregunta intentant pensar que es discrimina el castellà". Ha reiterat així que "el que ací ha estat discriminat durant anys és el valencià i l'aprenentatge de l'anglés".

"Governaran els radicals" 

La portaveu d'Educació del Grup Parlamentari Popular, Beatriz Gascó, ha assenyalat que si el president del Govern, Pedro Sánchez, dissol la Comissió bilateral de la llei de Plurilingüisme, que ha titllat de llei de "l'estafa lingüística", "demostrarà que en la Moncloa governaran els radicals".

Segons ha opinat Gascó en un comunicat, "Puig i Marzà reconeixen que la llei de l'estafa lingüística és il·legal en anunciar la dissolució de la comissió bilateral perquè si estaven segurs de la constitucionalitat de la norma no tindrien tanta pressa a dissoldre-la".

La portaveu popular ha considerat que les paraules de Marzà "són delatores de la por del Botànic al fet que es pronuncie el Ministeri d'Educació sobre una norma que saben que és il·legal perquè fins ara tots els seus intents en política lingüística han fracassat".

 

 

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.
next