Diari La Veu del País Valencià
Els vàndals s’acarnissen amb l’estàtua dedicada a Damià Forment a València

El bust dedicat a l’escultor Damià Forment a València continua ple de pintades i el seu pedestal completament envoltat de pixats.

L’escultura, ubicada al carrer que duu el nom del mateix artista precursor del Renaixement a València, “ha sigut objecte en els últims mesos de nombrosos actes vandàlics i agressions”, denuncia Antonio Marín. De fet, apunta que en altres ocasions es van denunciar els fets i que l’Ajuntament de València va netejar i sanejar l’escultura. Això no obstant, aquest passada setmana, el bust va tornar a omplir-se de pintades i orins al voltant del pedestal.

“Ni l’Ajuntament de València ni la Direcció general de Cultura i Patrimoni han tingut la voluntat i el valor d’adoptar les mesures i iniciatives que hem cursat algunes persones i associacions a través dels llits legalment establits, amb la lloable fi de procedir a la identificació i sanció dels responsables de tan execrables i miserables actes”, denuncia en un comunicat Antonio Marín Segovia, expresident del Cercle Obert de Benicalap.

“L’escultura dedicada a l’escultor valencià Damià Forment segueix sent presa de tot tipus de pintades, a més de ser l’objecte predilecte perquè els gossos puguen orinar en el pedestal”, emfatitza Marín, qui lamenta que no es pose fre a un comportament que qualifica “d’indolent, feroçment negligent, tolerant i permissiu de l’Administració, que és incapaç d’actualitzar les ordenances i sancionar els responsables malgrat els tres anys de “govern progressista”.

Marín assenyala que no hi ha consciència institucional del valor de conservar i protegir el llegat patrimonial, perquè denuncia que no s’han pres mesures eficients. “Què deixarem a les pròximes generacions al pas que anem senyora Tello i senyora Amoraga? Una ciutat repleta d’engrut, escultures, monuments destrossats i desfigurats així com un centre històric moribund i brut”, afegeix.

L’estàtua de Damià Forment és un bust en bronze dedicat al gran escultor nascut a València en 1480 i mort a Santo Domingo de la Calçada (La Rioja) mentre treballava en el Retaule Major de la Catedral de Santo Domingo. Està considerat l’introductor de l’art escultòric renaixentista a la península, el seu quefer està realitzat bàsicament en alabastre i entre les seues obres més importants destaquen els Retaules Majors de la Basílica del Pilar, la Catedral d’Osca i el Monestir de Poblet.

El bust de bronze s’alça sobre un alt pedestal en què al seu frontal es pot llegir una inscripció sota l’escut de la ciutat on diu: València al seu escultor Damià Forment (1480-1540), capdavanter del renaixement a Espanya. Any 2003.

Comparteix

Icona de pantalla completa