Diari La Veu del País Valencià
La jutgessa desestima la petició de la defensa de Zaplana d’excarcerar-lo

La titular del jutjat d’instrucció número 8 de València, que instrueix el cas ‘Erial’, en el qual s’investiguen delictes de suborn, blanqueig de capitals, malversació i prevaricació, ha desestimat deixar en llibertat o en arrest domiciliari l’expresident de la Generalitat i exministre Eduardo Zaplana, segons han informat fonts jurídiques.

La defensa de Zaplana, exercida pel bufet de Milans del Bosch, va sol·licitar la setmana passada, mitjançant un recurs de reforma, la llibertat per raons humanitàries o, en detriment, l’arrest domiciliari de l’expresident de la Generalitat i exministre, que roman a la presó des del passat 22 de maig. Divendres passat, el fiscal anticorrupció es va oposar a concedir-li la llibertat condicional de Zaplana, a qui l’any 2015 se li va diagnosticar una leucèmia, en considerar que existia risc de fugida i possibilitat de destrucció de proves.

Fonts de la defensa han indicat a EFE que la jutgessa ha denegat la petició malgrat els informes mèdics, inclòs el forense, que informaven negativament de la permanència a la presó de Zaplana, ja que pateix “un quadre profund d’immunosupressió”, la qual cosa suposa un “major risc de patir infeccions i que pot arribar fins i tot a risc de mort”.

En l’ordre d’empresonament del passat 22 de maig, la jutgessa va acusar Zaplana dels delictes de blanqueig de capitals, suborn, prevaricació, malversació de cabals públics, tràfic d’influències, frau en la contractació, delicte fiscal, falsedat documental, associació il·lícita per a delinquir i grup criminal.

En el cas ‘Erial’, el jutjat d’Instrucció número 8 de València investiga, entre altres actuacions, el presumpte cobrament de comissions derivades de la concessió de les Inspeccions Tècniques de Vehicles (ITV), realitzades en 1997 durant la gestió de Zaplana al capdavant de la Generalitat, i del Pla Eòlic de la Comunitat Valenciana, posat en marxa en 2003.

Comparteix

Icona de pantalla completa