Diari La Veu del País Valencià
Premis Nobel i Jaume I demanen un Pacte d’Estat per la Ciència que garantisca un finançament estable

Guardonats i jurat dels Jaume I, així com premis Nobel i membres de la comunitat investigadora i empresarial, han reivindicat aquest dilluns un Pacte d’Estat per la Ciència entre polítics i altres entitats públiques i privades per a arribar a un compromís de finançament estable d’R+D que permeta aconseguir i executar el 2% del PIB abans de 10 anys.

Així ho han reclamat a València en la tradicional declaració que realitzen els premis Nobel amb motiu de la deliberació per a triar els guardonats dels Premis Rei Jaume I, que es donaran a conéixer aquest dimarts. Amb motiu del 30 aniversari dels guardons, en la declaració d’enguany s’han sumat els premiats.

En la declaració, llegida per Carmen Herrero, Premi Jaume I d’Economia en 2017, lamenten que amb l’arribada de la crisi econòmica “es va tallar el finançament de la ciència amb unes conseqüències l’abast de les quals encara no s’ha manifestat en tota la seua magnitud” perquè “la tenacitat de la comunitat investigadora i els treballs iniciats en èpoques de certa bonança alimenten encara nombroses publicacions, de manera que donen la falsa aparença que la intensitat de la recerca es manté”.

Per aquestos motius reclamen un Pacte d’Estat per la Ciència per a aconseguir un compromís de finançament “estable” que ha d’estar “al marge dels canvis de govern i dels cicles econòmics”. També demanen que “la part executada pel sector privat “abaste dos terços del total”.

Així mateix, han exigit la creació d’un òrgan de gestió i avaluació del sistema R+D+i “realment independent dels governs” i que “funcione amb criteris professionals d’excel·lència, que promoga la reducció de la burocràcia i la flexibilitat en l’execució de la despesa que proporcione seguretat jurídica als centres”.

D’igual manera, consideren que aquest òrgan ha de ser qui “impulse la contractació d’investigadors, millore la dotació de personal especialitzat i alinee els seus objectius i polítiques generals amb polítiques de contractació i carreres professionals universitaris i duga a terme l’avaluació de les polítiques i d’organismes responsables i fomente la cultura científica”.

Els guardonats, aquest dimarts

En el seu manifest, els Jaume I han reivindicat el foment d’una major participació empresarial en les activitats de recerca, desenvolupament i foment, que “s’han vist ressentides”, així com de l’emprenedoria innovadora mitjançant “la reducció de traves administratives, els incentius a la col·laboració ciència-empresa, la inversió empresarial en intangibles i l’oferiment de facilitats per a les noves empreses de recent creació”.

La lectura del manifest ha tingut lloc a la Ciutat de les Arts i les Ciències de València i a l’acte han assistit més d’un centenar de persones, representants de la societat civil, política i econòmica d’arreu de l’estat espanyol, així com premiats i els 18 premis Nobel que assisteixen com a jurat dels Premis Rei Jaume I. En acabar la lectura, els convidats han tingut la possibilitat d’adherir-se al manifest.

El jurat dels premis es reunirà aquest dimarts 5 de juny, entre les 9.30h i les 12.30h, a l’antic Convent de Sant Doménec, actual seu de Capitania General, per a deliberar els guardonats de les sis categories dels Rei Jaume I. Posteriorment, al Palau de la Generalitat es faran públics els noms a càrrec del President de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig.

Comparteix

Icona de pantalla completa