Diari La Veu del País Valencià
Hidraqua calcula que el consum d’aigua de l’aixeta en lloc d’embotellada evita 35.000 quilograms de plàstics diaris

L’empresa de gestió integral de l’aigua Hidraqua ha informat aquest dilluns que evita l’emissió de vora 35.000 quilograms de residus plàstics al dia gràcies al consum d’aigua de l’aixeta per part dels seus clients.

En un comunicat amb motiu del Dia Mundial del Medi Ambient, que se celebra el 5 de juny, Hidraqua ha assenyalat que l’aigua que arriba a les llars és “d’absoluta confiança”, ja que ha superat “rigorosament” tots els controls que marquen les autoritats sanitàries. Tot i això, segueix havent-hi una tendència creixent al consum embotellat.

Si una persona consumeix 1,5 litres d’aigua al dia, i comptant que cada botella de litre i mig sol contindre aproximadament la quantitat de 40,3 grams de plàstic, anualment està generant 14,7 quilograms de residus plàstics.

La companyia de gestió de l’aigua ha indicat que, segons les seues enquestes de satisfacció, el 51% de la població beu aigua de l’aixeta, siga filtrada o directament. D’aquesta manera, es calcula que 867.000 persones consumeixen directament o indirectament aigua de l’aixeta en el territori valencià, cosa que evita els 35.000 quilograms de residus de plàstics al dia o 12.775 tones a l’any.

En el marc del Dia Mundial del Medi Ambient, en 2018 les celebracions posen el focus sobre la crisi del plàstic als oceans i a trobar maneres de reduir l’ús indiscriminat amb el lema ‘Un planeta sense contaminació per plàstics’.

Si segueix el ritme actual de consum, els experts alerten que l’any 2050 hi haurà més plàstic que peixos als mars; d’ací, la necessitat d’articular iniciatives que permeten racionalitzar el seu consum i gestionar-lo de forma adequada per a propiciar el seu reciclatge i recuperació.

Per a garantir la qualitat de l’aigua de l’aixeta, Hidraqua i les seues empreses participades –Aigües d’Alacant, Aigües d’Elx, Agamed, Aigües de Paterna, Aigües de Cullera i Aigües de l’Horta– analitzen més de 25.000 mostres d’aigua a l’any, la qual cosa suposa la realització en els seus laboratoris de prop de 165.000 paràmetres anuals per a garantir que l’aigua subministrada complisca amb escreix amb les exigències sanitàries.

El preu és un altre aspecte que hauria d’influir en el consum d’aigua de l’aixeta, ja que per cada 1.000 litres es paguen 1,37 euros, cosa que suposaria 0,002 euros al dia si es beuen 1,5 litres cada 24 hores enfront dels 0,2 o 0,3 de l’aigua embotellada.

Per a incentivar el consum d’aigua de l’aixeta, Hidraqua i les seues empreses participades duen a terme campanyes sobre la qualitat d’aquest recurs, com ara els denominats ‘Tastos d’aigua’, una iniciativa en què s’ensenyen els participants a diferenciar les propietats organolèptiques de l’aigua.

Comparteix

Icona de pantalla completa