Diari La Veu del País Valencià
Ciutadans i PP de la Vall d’Uixó s’indignen per la retirada de la Creu dels Caiguts

L’Ajuntament de la Vall d’Uixó (Plana Baixa) ha ordenat als operaris que comencen aquest dimarts la retirada de la Creu dels Caiguts en compliment de la Llei de Memòria Històrica. Els partits de dretes, que ja es van oposar a la proposta de l’esquerra local, s’han indignat a les xarxes socials i han mostrat el seu desacord en diferents declaracions als mitjans de comunicació.

El passat mes de febrer els grups polítics Compromís, Esquerra Unida i Som la Vall van dur al ple una moció on se sol·licitava la retirada de la “creu d’homenatge als caiguts del bàndol franquista que es troba a la plaça de la Pau en un termini màxim de sis mesos a partir de l’aprovació d’aquesta moció”, deia el text que es va registrar al consistori. La moció va ser aprovada.

Quatre mesos després de l’acord municipal, els operaris de l’Ajuntament estan retirant la Creu dels Caiguts de la Vall d’Uixó. A més del suport dels partits d’esquerra, els treballs de retirada compten amb l’aval d’un informe de l’arqueòloga municipal on s’indica que la creu no té cap valor patrimonial ni cultural.

El Partit Popular es va oposar des del primer moment a la retirada i aquest dimarts ha anunciat que presentarà un recurs contenciós administratiu perquè no es retire la creu, ja que entenen que, en 1979, ja es van retirar tots els vestigis franquistes de la creu. Per tot això, es va sumar, junt amb Ciutadans, a la plataforma integrada per grups conservadors per a recollir signatures en contra de la retirada del símbol franquista.

Mentre els operaris treballaven en la retirada, Ciutadans a la Vall d’Uixó s’ha indignat per l’actuació dels treballadors. “El tripartit està derrocant la creu de la plaça de la Pau, amb nocturnitat i traïdoria. 13.000 signatures no han servit per a res. 35.000 euros gastats per a contentar uns pocs”, han manifestat a Twitter.

En aquesta legislatura l’Ajuntament de la Vall d’Uixó ha retirat la medalla d’or i la distinció de fill adoptiu de la ciutat al general Franco, els noms franquistes de carrers i l’escut anticonstitucional de la façana de l’edifici de Correus, de titularitat municipal, en compliment de les lleis anteriorment esmentades. Altres entitats com el bisbat també han retirat ja l’escut anticonstitucional de la façana de la Capella de la Mare de Déu dels Desemparats i la Conselleria d’Educació, el de l’IES Botànic Cavanilles.

En dates pròximes s’instal·larà el monument a la música que substituirà la Creu dels Caiguts, en reconeixement a una disciplina artística “arrelada” en la ciutat i un “element d’unió” entre els vallers “que fins ara no tenia un reconeixement públic”, conclou el consistori.

Per la seua banda, l’Associació Espanyola d’Advocats Cristians ha anunciat que presentarà aquest dimarts una querella contra l’alcaldessa de la Vall d’Uixó, Tania Baños, per “prevaricació i incitació a l’odi” a causa de l’enderrocament de la creu. Segons ha explicat aquest col·lectiu en un comunicat, la decisió arriba després que l’Ajuntament “haja desmantellat aquest matí el monument sense esperar al fet que es resolga el recurs que hi ha presentat davant el jutjat contenciós número 2 de Castelló”.

Polonia Castellanos, presidenta d’Advocats Cristians, ha assegurat que “no és la primera vegada que aquesta alcaldessa ataca els cristians”. Fa menys d’un any, va eliminar carrers amb noms com La Sagrada Família o Juan Pablo II”. A més, ha denunciat que “l’Associació presentarà un recurs per a frenar l’enderrocament de la creu i l’Ajuntament. Castellanos ha criticat també l’actuació del jutjat contenciós-administratiu número 2 de Castelló i ha apuntat que, des d’Advocats Cristians, estudien demanar responsabilitats al jutge per possible “negligència” després que “aquest rebutjara fa quasi vint dies les mesures cautelars sol·licitades per a frenar l’enderrocament de la Creu en no apreciar motius”.

Una plataforma ciutadana, amb l’ajuda de l’Associació, va presentar la setmana passada en l’Ajuntament de la Vall d’Uixó més de 13.000 signatures per a demanar el manteniment de la Creu i per a aquest dimarts estava convocada una manifestació pacífica per a protestar per la retirada del monument, segons ha assenyalat Advocats Cristians. Polonia Castellanos ha recordat que “el monument no incompleix la Llei de Memòria Històrica, ja que des de 1979 no conté cap simbolisme polític”. Ha subratllat que “l’enderrocament o no de la Creu no era un debat que estiguera al carrer” i ha recordat que des de l’inici de la democràcia, amb el Partit Comunista presidint el ple municipal, es va arribar a l’acord unànime de mantindre la Creu i eliminar tota simbologia. Castellanos ha apuntat que és “molt trist”, però s’està repetint el que ha succeït a Callosa de Segura i “tot emparat per certs jutges parcials que haurien d’haver-se inhibit”.

Comparteix

Icona de pantalla completa