Diari La Veu del País Valencià
La consellera Carmen Montón serà la ministra de Sanitat, Consum i Benestar Social

Del Consell al govern espanyol. Aquest serà el salt que farà la consellera de Sanitat, Carmen Montón, que en les pròximes hores abandonarà el seu càrrec en el govern valencià per a acompanyar Pedro Sánchez en el nou executiu estatal. El nom de Montón havia sonat en les últimes hores i de fet aquest mateix dimarts de matí havia sigut preguntada per aquesta possibilitat. Al respecte, l’encara consellera de Sanitat havia assenyalat als periodistes que “hui” no podia respondre la pregunta de si seria ministra.

Segons han confirmat fonts pròximes a l’encara consellera, Carmen Montón serà la segona elegida pel nou president espanyol per a ocupar una cadira al Consell de Ministres. L’altre ministre valencià és l’actual secretari d’Organització del PSOE, José Luis Ábalos, que ocuparà la cartera de Foment. El nomenament de Montón obligarà el president de la Generalitat, Ximo Puig, a escometre el primer canvi en el primer escaló del Consell. La de Sanitat serà la primera consellera del govern del Botànic que deixarà el càrrec.

El nom de Montón va sonar per al Ministeri de Sanitat des del mateix moment que Pedro Sánchez va resultar investit divendres passat al Congrés dels Diputats. La consellera valenciana de Sanitat havia sigut una de les militants del PSPV més properes al nou president. Tots dos van compartir grup parlamentari a Madrid i Montón va ser una de les seues persones de confiança en la direcció del PSOE abans de la sonada defenestració en octubre de 2016.

Les primàries convocades per la Comissió Gestora nomenada just després van provocar un cert allunyament, atés que Montón no va mostrar el seu suport públic cap a Sánchez. El fet de formar part del govern de Ximo Puig la va deixar en una situació molt incòmoda i la responsable de Sanitat del Consell va fer tot el possible per mantindre’s al marge de la pugna entre Pedro Sánchez i la presidenta d’Andalusia, Susana Díaz, a qui donava suport Ximo Puig.

El president del govern espanyol va declarar fa menys de dos mesos que la reversió de la privatització de l’hospital d’Alzira era una fita per als socialistes i que el model sanitari valencià seria una referència per al programa del PSOE. Així ho va declarar en una visita a la capital de la Ribera Alta on els socialistes van celebrar la tornada del departament sanitari al sistema públic després de 20 anys en mans de l’empresa Ribera Salud.

Tot i això, Carmen Montón no ha sigut la primera opció de Sánchez per al ministeri de Sanitat. El seu nomenament ha arribat després que l’exconseller basc, Rafael Bengoa, haja declinat ocupar el càrrec.

Comparteix

Icona de pantalla completa