Diari La Veu del País Valencià
Les pintures rupestres de la Cova del Roure de Morella tornaran a ser visitables després de dues dècades

L’Institut Valencià de Conservació i Restauració (IVR+C) va començar aquest dimarts els treballs de recuperació de les pintures rupestres de la cova del Roure a Morella la Vella, unes tasques que estan previstes que siguen finalitzades durant el mes de juliol, moment en què el complex d’abrics prehistòrics tornarà a obrir-se al públic després d’haver estat tancat més de dos dècades.

L’actuació de l’equip de restauradors de l’IVR+C de la Generalitat permetrà recuperar les pintures rupestres de la Cova del Roure de Morella, unes imatges que es van deteriorar per l’agressió provocada per les pluges i filtracions, així com la pressió exercida per l’home, en tant que, durant algun temps la gent les mullava amb aigua per tal de millorar la seua visibilitat, apuntava aquest dimarts l’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés.

Les actuacions sobre les pintures rupestres duraran un mes, és a dir, que està previst que acaben en juliol, moment en què la cova del Roure s’incorporarà a la ruta integrada per la Cova Alta i les edificacions de Morella la Vella. El passat mes de setembre es van iniciar els estudis i la recollida de mostres per a preparar la restauració que va començar dimarts. Això no obstant, a la zona resten abrics amb restes de pintures rupestres que a hores d’ara no s’han integrat al complex, condicionant l’accés i la protecció perquè puguen ser visitades.

La Cova del Roure és una de les nombroses coves d’art rupestre llevantí del conjunt de Morella la Vella. Aquesta presenta un bon accés i protecció, encara que les pintures presentaven greus problemes de deteriorament i és necessària una actuació urgent de restauració.

Les restes pictòriques i l’abric que les allotja van restar tancades durant més de dues dècades, segons recordava Ripollés, i ara tornaran al circuit de visites del complex que, des que es va reobrir, ha rebut “milers de visitants que demanen cita prèvia”.

Visites a Morella la Vella

Les pintures rupestres de Morella la Vella es poden visitar demanant cita prèvia a l’Oficina de Turisme de Morella a través del correu electrònic i per telèfon. D’aquesta manera, durant els mesos de juny, juliol, agost i setembre, aquestes es poden visitar de dimarts a diumenge amb visites de matí a les 11.00 hores i a les 12.30 hores, així com de vesprada amb visites a les 16.00 hores i a les 17.30 hores.

Comparteix

Icona de pantalla completa