Diari La Veu del País Valencià
Alacant convoca per a dimarts vinent la comissió per a canviar els noms de carrers franquistes

La regidora de Cultura de l’Ajuntament d’Alacant, María Dolores Padilla, ha convocat la comissió per a l’aplicació de la Llei de Memòria Històrica per a dimarts vinent, 12 de juny, a les 17.30 hores, per a tractar les propostes de les juntes de districte sobre el canvi dels noms dels carrers franquistes.

“Serà el PP qui finalment aconseguirà canviar els carrers i fer complir la Llei de la Memòria Històrica en aquesta ciutat”, ha indicat la popular en un comunicat, i ha criticat, per contra, que “l’esquerra ha sigut incapaç d’aconseguir tancar l’expedient amb el qual portem ja anys i arribar a un acord de consens per a aprovar el canvi definitiu”.

La regidora ha remarcat sobre aquest tema que “l’anterior equip de govern podria haver convocat la comissió per a solucionar el tema dels carrers i no ho va fer” i ha recordat que les reunions de juntes de districte es van celebrar a finals de febrer i principis de març, per la qual cosa “van tindre temps de sobres”.

Ha insistit així en el fet que l’anterior corporació va tenir temps “suficient” per a convocar eixa comissió, però considera que va haver-hi “falta de voluntat de fer-ho pels diferents grups polítics de l’esquerra i ara és el Partit Popular qui la convocarà i aconseguirà aprovar per fi el canvi dels carrers, amb el qual sempre ha estat d’acord per a fer complir la Llei de Memòria Històrica a Alacant”.

Una petició de Compromís

La convocatòria arriba després que Compromís instara aquest passat dilluns la resta de grups de l’oposició a signar la sol·licitud de convocatòria de la comissió que havia presentat per registre.

El portaveu de la coalició ha subratllat aquest dimarts que “la manera de funcionar no és estar darrere d’ells perquè convoquen comissions que el sentit comú indica que s’han de convocar”. Per això, Natxo Bellido ha defensat “tancar d’una vegada aquest tema”.

Des del PSPV, Fernando Marcos ha acusat el PPCV de “riure’s” dels veïns i “de la llei”. Així, ha recordat que a Alemanya seria “impensable una plaça d’Adolf Hitler i a Alacant, hui en dia, tenim aquest tipus de carrers”, en referència a la plaça de la Divisió Blava.

Quan el PPCV va portar el canvi de nom als tribunals

En desembre de 2016 es va iniciar el canvi de nom de 46 carrers per part de l’equip de govern del moment, format pel PSPV, Guanyar i Compromís. El grup municipal del PP va portar aquesta decisió als tribunals, que van obligar a revertir els canvis. En paraules de l’aleshores regidor Luis Barcala, “la participació demanava que, per a llevar els carrers amb nom franquista, es comptara amb els veïns dels carrers on s’anara a produir el canvi de nom”.

Un any després, en desembre de 2017, la Comissió de Memòria Històrica de l’Ajuntament d’Alacant va acordar, per unanimitat, substituir 37 carrers amb noms franquistes.

Comparteix

Icona de pantalla completa