Un gran mural amb un jutge vestit amb toga denuncia a Vila-real la 'justícia patriarcal'

L'artista argentina Hyuro és la responsable de la intervenció urbana que amplia el museu a cel obert de la ciutat
/ Vila-real
6 juny 2018 01:00h
L\'obra construeix tota una crítica a la justícia patriarcal sobre la figura d\'un jutge, sense peus ni cap.

La Mostra d'Art i Creativitat de Vila-real, TEST, acomiada oficialment la seua edició de 2018 amb 'Patriarcat', la intervenció urbana amb la qual l'artista argentina establida a l'estat espanyol Hyuro amplia el museu a cel obert d'aquesta cita referent per a la selecció i promoció de nous creadors.

L'artista ha estat cinc dies treballant en aquesta peça per a la sisena edició de TEST. El mural s'erigeix sobre l'avinguda Tarancón de Vila-real, en una paret cedida per una comunitat de dotze propietaris, han indicat des de l'organització en un comunicat. 

L'obra construeix tota una crítica a la justícia patriarcal sobre la figura d'un jutge, sense peus ni cap, "i manté la visió extraordinàriament personal, l'univers seductor i la picada d'ullet a temes femenins inherents a les creacions de l'artista", apunten les mateixes fonts. 

Hyuro esquiva en aquesta ocasió "la línia estrictament poètica" que teixeix la seua obra perquè creu que la realitat actual "demana que els artistes reflectisquen en el seu art una cosa tan sensible com és l'estat de la justícia en el nostre país".

A parer seu, tots els estereotips i prejudicis de gènere que conflueixen en la violència sexual contra les dones es reprodueixen en el sistema judicial, explica la mateixa artista en l'argumentari de l'obra compartit en les seues xarxes socials. 

Al costat de la crítica a la justícia patriarcal, la picada d'ullet a la figura de la dona i la presència de les seues heroïnes invisibles es plasmen en les punyetes (els brodats típics de les mànigues de la toga dels jutges), molt presents en la peça i que fins a data recent s'elaboraven amb encaix de boixetes, mitjançant un procés artesanal i a càrrec de dones. 

El mural en gran format que modela des d'aquesta setmana la fisonomia urbana de Vila-real comparteix escenari de carrer amb els de Pantone, Borondo, Escif, Sam3 o Louis Lambert (3TTMan). 

El director artístic del TEST, Pascual Arnal, ha agraït "de manera molt especial les facilitats i sensibilitat dels veïns a l'hora de cedir la paret de forma desinteressada" per a materialitzar la proposta de Hyuro.

next