Diari La Veu del País Valencià
‘Bellesa i joventut’: Dues mostres en una per a reflexionar sobre els cànons estètics i la modificació del cos a la carta

Vint retrats de dones i désset d’homes donen la benvinguda al visitant de la sala Parpalló del MuVIM. Aquestes 37 imatges de personatges famosos formen l’exposició ‘Estranya bellesa’, obra del fotògraf Jorge Fuembuena i comissariada per Rosa Olivares. Una vegada acabat aquest recorregut, en un ambient diferenciat es troben les fotografies preses pel cirurgià Ricardo Marujo durant operacions d’estètica, totes elles recollides sota el nom ‘El cos construït’. Amador Griñó, cap d’exposicions del MuVIM, és el comissari d’aquesta part. Juntes, les dues mostres formen ‘Bellesa i joventut. Esclavitud contemporànea’, la nova exposició del MuVIM, que s’ha presentat aquest dimecres al matí i que s’inaugura a les huit d’aquesta vesprada.

Per davant de la càmera de Fuembuena han passat, entre 2009 i 2017, famosos com ara Quim Gutiérrez, Maria Valverde, Jon Kortajarena, Maribel Verdú, Miguel Ángel Silvestre, Marta Etura i Paco León, tots ells artistes en què “la imatge és important”, tal com ha exposat Griñó. Aquesta és la primera part de l’exposició, amb fotografies “alegres, fresques, jovials”, segons ha descrit Olivares. La segona part, per contra, mostra fotografies “crues” d’un cirurgià. “Les operacions estètiques són un dels preus que estem disposats a pagar per la bellesa i la joventut eterna; n’hi ha d’altres, com ara l’anorèxia i l’ortorèxia [l’obsessió per menjar sa]”, ha explicat Griñó. En el pas d’una exposició a l’altra hi ha un espill on mirar-se. És a dir, després de veure tot el ‘catàleg’ de rostres, el visitant es veu a ell mateix i pot decidir si entra o no al quiròfan. La doble exposició acaba amb una peça audiovisual que mostra una operació d’augment de pit.

El contrast entre les dues parts de la mostra tracta de despertar la reflexió sobre “la tirania estètica”. / DIARI LA VEU

Tal com ha explicat en roda de premsa el diputat de l’àrea de Cultura de la Diputació de València, Xavier Rius, “l’exposició convida a reflexionar sobre l’ideal de bellesa i de joventut, que s’ha convertit en una moderna esclavitud”. “Sempre han existit cànons de bellesa però la particularitat de l’època és que la ciència, la cirurgia, ens permet adaptar-nos a eixos clixés”, ha afegit. Així doncs, la ciència es posa al servei de la vanitat. El contrast entre les dues parts de l’exposició tracta de despertar la reflexió sobre “la tirania estètica” així com mostrar-nos “que som capaços de fer per a semblar bells i joves”. El MuVIM, però, no diu si és necessari o no pagar eixe preu, el de passar per un quiròfan; només exposa unes imatges i convida a pensar.

Olivares també ha remarcat que la bellesa no és quelcom estable sinó que “depén de cadascú; no està escrit en cap tractat i va canviant segons l’època”. “Les dones de Rubens hui en dia estarien en la consulta de Marujo, acomplexades”, ha afegit.

Comparteix

Icona de pantalla completa