Diari La Veu del País Valencià
Les Corts insten el govern espanyol a regular l’ús terapèutic del cànnabis

El ple dels Corts Valencianes ha aprovat aquest dimecres, amb els vots a favor de PSPV, Compromís, Podemos i Ciutadans i el rebuig del PPCV, una iniciativa en la qual, entre altres qüestions, es demana que el Consell inste el govern espanyol regular i facilitar l’accés als tractaments terapèutics amb cànnabis i que realitze els canvis legals oportuns per a regular l’autocultiu per a ús personal, de manera que se li done un estatus legal protegit.

La proposició, que partia dels grups del Botànic, ha sigut consensuada finalment amb Ciutadans i ha rebut dures crítiques per part del PPCV, que ha advertit del perill d’iniciatives que “fan apologia” del consum d’aquesta droga” i “minimitzen temes molt delicats” perquè, al seu entendre, el que s’està aprovant és “el full de ruta per al cultiu i ús del cànnabis” en l’àmbit lúdic.

El text demana instar el govern espanyol a regular i facilitar l’accés als tractaments terapèutics amb cànnabis sota supervisió mèdica per a patologies en les quals estiga demostrada la seua eficàcia o en les quals el metge considere indicat. També que regule les especificacions legals i tècniques per al cultiu controlat d’aquest producte i el posterior ús medicinal amb nivells de qualitat, traçabilitat i seguretat, a més d’establir punts de venda controlats i delimitar xarxes logístiques per a evitar un ús fraudulent o il·legal.

Així mateix, planteja al govern espanyol que realitze amb urgència les modificacions legislatives oportunes per a regular el autocultiu per a ús personal i que es modifiquen tots aquells aspectes legals necessaris perquè es dote d’un estatus legal protegit. A nivell autonòmic, proposa crear una comissió en les Corts per a estudiar a nivell jurídic i tècnic com garantir l’accés al cànnabis als usuaris terapèutics, així com per a fomentar l’estudi a nivell científic de les propietats terapèutiques del cànnabis.

Fracàs de les polítiques prohibicionistes

El diputat de Podemos, Antonio Montiel, ha justificat la necessitat de plantejar ara un debat com aquest que ja s’ha produït ea n altres països com Holanda, Portugal, Uruguai o el Canadà, davant “el fracàs de les polítiques prohibicionistes de cànnabis” i les evidències científiques, ha dit, que apunten al fet que algun dels seus components tenen efectes terapèutics testats per a tractar malalties com l’alzheimer, l’epilèpsia, el dolor crònic, l’asma o l’autisme.

“Del que estem parlant és, bàsicament, de drets humans”, ha indicat, i d’evitar que les més de 100.000 persones que consumeixen cànnabis terapèutic a l’estat espanyol puguen accedir al mateix “sense recórrer al mercat negre” i arriscar-se a ser multades o detingudes. Ha lamentat que es tracta d’una planta “estigmatitzada” i ha demanat un canvi de plantejament, que deixe de posar el focus en ella i que comence a “parlar de les persones”.

També ha incidit que el consum d’alcohol i tabac està permés i hi ha 20.000 i 50.000 morts anuals associades a ells, respectivament, i ha remarcat que es podrien recaptar amb el cultiu de cànnabis 1.500 milions d’euros el pròxim any en impostos, a més dels beneficis en la lluita contra el tràfic il·legal i la delinqüència organitzada.

El socialista Ignacio Subías, metge, ha indicat que encara que no fume açò no li impedeix “obrir la mirada” i veure que el cànnabis té efectes positius, per exemple, per a combatre nàusees, crisis convulsives o epilèpsia i ha incidit també que la prohibició ha sigut “ineficient” i que tans sol “ha creat un mercat il·legal amb enormes guanys”, per la qual cosa “és hora d’afrontar el tema de manera racional”.

Josep Nadal (Compromís) ha defensat que garantir el subministrament terapèutic “és qüestió de drets humans” i que ajudarà a evitar que “se’ls mire com si foren autèntics narcotraficants”. “Podríem parlar de legalització, però darrere de l’1 el 2”, ha dit, per a criticar que s’estiga “criminalitzant” una part de la joventut que el que vol és “gaudir de la seua vida i llibertat”.

Des de Ciutadans Juan Córdova ha subratllat la diferència entre l’ús recreatiu i terapèutic i ha defensat la necessitat de donar resposta a aquesta necessitat de consum enquadrat en l’àmbit sanitari, amb supervisió i “producte de suficient qualitat”.

El popular José Juan Zaplana ha criticat que s’intente “disfressar” el vertader interés amb un debat “sanitari i humanitari” i ha qüestionat que l’autocultiu de cànnabis puga proveir les necessitats terapèutiques. Així mateix, ha preguntat si es produirà llavors una “autoprescripció” per part dels usuaris”.

A més, ha detallat els efectes del consum, com ara l’alteració de la memòria, percepció distorsionada, malalties broncopulmonars o alguns tipus de càncer, i ha demanat que es parle clar: “És una droga, no és un prejudici, genera dependència, atencions en urgències i, en ocasions, la mort”.

En aquest punt, ha matisat que no és el mateix que un doctor prescriga un medicament amb principis actius que es troben en el cànnabis i que “cadascú tinga les seues plantetes i que es conreen sense cap tipus de control”. “Una cosa és un porro i una altra, un medicament”, ha subratllat Zaplana, que ha posat com a exemple l’ús de pegats de morfina sense que ningú tinga plantes d’opi a casa.

Ha alertat del “problema” que planteja aquesta droga entre els joves, ja que “170.000 xiquets entre 14 i 18 anys comencen a consumir cada any” i ha lamentat que “banalitzen aquest debat, perquè hi ha molts xiquets en una edat primerenca que poden caure en la dependència de les drogues”. “No ens tirem les mans al capdavant quan els nostres xiquets en els col·legis estiguen consumint cànnabis”, ha advertit.

Comparteix

Icona de pantalla completa