Diari La Veu del País Valencià
Una temporada amb noves fórmules per a convertir el Palau de la Música en un laboratori artístic

L’arribada de Ramón Tebar al Palau de la Música la passada temporada estava condicionada per l’agenda del director valencià. Només s’ha pogut posar al capdavant de l’Orquestra de València en tres ocasions i en algun altre concert especial. En canvi, durant la 2018-2019, Tebar dirigirà 12 concerts, però, més enllà de les seues participacions en la temporada, destaca les noves fórmules que el responsable artístic de l’auditori municipal vol posar en marxa per a convertir el centre en un “laboratori artístic”.

Com a novetats, alguns programes es repetiran i artistes internacionals i solistes de la formació municipal oferiran master class, algunes d’elles obertes al públic. És la fórmula que s’ha batejat com a “artista resident”. També s’incorpora la figura del compositor resident i s’estrenaran i s’interpretaran més obres de compositors valencians. A més a més, Tebar va avançar durant la gala de presentació de la temporada als abonats –un acte que també era una novetat– que tres directors joves tindran l’ocasió d’assistir el mestre titular i els diferents invitats i gaudir d’alguna oportunitat de dirigir l’Orquestra de València durant algun concert didàctic o fora del Palau.

Aquesta temporada que finalitza, acabarà amb una altra novetat el 13 de juliol. La platja de la Malva-rosa acollirà per primera vegada un concert a vora mar de l’Orquestra de València per a posar punt i final a la programació 2017-2018 i donar pas així a la nova temporada que creix i es diversifica amb compositors vius que mai no han sonat al Palau, com ara F. G. Hass, i amb altres que, segons es lamentava Tebar, o no s’han interpretat en 75 anys d’història o fa més de 30 anys que no es posaven en el faristol, com és el cas d’Oiseaux exotiques, de Messiaen; el Concert de violí, d’E.W Korngold; la Simfonia núm. 1, de W. Walton; el Concert per a orquestra, de J. Higdon; les Variacions concertants, de Ginastera; el Cantus Arcticus, de Rautavaara, i el Concert per a violí, d’Szymanowski, entre d’altres.

La temporada 2018-2019 tindrà tres concerts més d’abonament, concretament 43, més quatre extraordinaris. Començarà el 19 d’octubre amb l’Orquestra de València i acabarà el 21 de juny amb la formació municipal. Al llarg d’aquesta programació “equilibrada”, com la va qualificar aquest dimecres la presidenta del Palau de la Música, Glòria Tello, es repetiran alguns concerts en diferents dies i horaris per tal d’arribar a més públic. La mesura és habitual a altres auditoris de l’Estat, va matisar Tebar, com ara Madrid i Barcelona, que ofereixen tres vegades un mateix programa, però també, Bilbao i Sevilla, que programen dues vegades el mateix concert.

El 70% de la programació tindrà presència valenciana, on destaca la participació de Francisco Coll com a compositor resident del Palau durant dos anys. De Coll s’interpretaran aquest any tres obres (Mural , Túria i Hidd’n Blue) mentre que per a 2019 s’estrenarà una composició ex professo. A més de Coll, de qui Tebar va afirmar que “és el compositor valencià més internacional i més cotitzat” –de fet, va afegir que “ens el lleven de les mans”–, s’estrenarà un Concert per a trompa de Voro Garcia i una obra per a quintet de metall i orquestra Miguel Gálvez Taroncher que interpretaran els Spanish Brass junt amb l’Orquestra de València sota la direcció del també valencià Josep Vicent. A final de la propera temporada també s’estrenarà una nova creació d’Emilio Calandín.

Com a novetat, dins del conjunt de la temporada d’abonament, s’integra un seguit de concerts de música barroca. / DIARI LA VEU

Tebar va defensar que la temporada mantenia allò que s’havia fet bé fins ara. Per això, continuen tenint molta presència compositors com Beethoven, Mahler, Bruckner i Txaikovski. Però, aquestos, en bona mesura són propostes de les orquestres internacionals que acudiran al Palau com ara la BBC Symphony Orchestra amb Sakari Oramo i el clarinetista Martin Fröst; l’Orquestra de Luxemburg, amb direcció del valencià Gustavo Gimeno i el violinista Vilde Frang; la Simfònica de Dusseldorf, amb direcció d’Adam Fischer; l’Orquestra de Cambra de París, amb Douglass Boyd i el flautista Emmanuel Pahud; l’Orquestra Filharmònica de Londres, amb direcció de Juanjo Mena i el pianista Javier Perianes; l’Orquestra del Teatre del Mariinski, amb el seu titular Valery Gergiev; l’Orquestra Filharmònica de la Ràdio francesa, amb la direcció de Mikko Franck i la violinista Hilary Hann, i l’Orchestra of the Age of the Enlightenment, amb Vladimir Jurowski. Un dels atractius serà el cicle dedicat a Fèlix Mendelssohn, l’homenatge a Matilde Salvador i Llácer Pla.

Com a novetat, dins del conjunt de la temporada d’abonament, s’integren un seguit de concerts de música barroca, on destaquen l’Accademia Baroca Italiana amb direcció d’Stefano Molardi i la soprano Eugenia Burgoyne; l’orquestra de València, amb el director Leopold Hager que oferirà El Messies, de Haendel; la Coral Catedralícia de València amb l’orquestra de València, amb direcció de Ton Koopman; el Cor i Orquestra de les Arts Florissants, amb direcció de William Christie, i el Cor de la Generalitat i Estil Concertant, amb direcció de Karl-Friedrich Beringer.

Martín Llade junt amb Laura Grande a la gala de presentació de la temporada 2018-2019 del Palau de la Música de València. / DIARI LA VEU

Entre els solistes internacionals, tornen a l’auditori municipal artistes com Sokolov, Martin Fröst, Murray Perhaia, Juan Diego Flórez, Emmanuel Pahud, Renaud Capuçon i Gautier Capuçon, Frank Peter Zimmeremann, Javier Perianes, Sabine Meyer, Varvara, entre d’altres. Entre els debuts, destaca l’actuació del tenor Gregory Kunde i de la directora Alondra de la Parra. Entre els directors, a banda de Ramón Tebar, Gustavo Gimeno i Josep Vicent, ressalta la participació dels valencians Sergio Alapont i Álvaro Albiach.

La programació presta “especial atenció a allò valencià”, va emfatitzar el director del Palau, Vicent Ros, ja que a banda dels compositors, solistes de l’OV i dels directors, durant la temporada 2018-2019 passaran per l’escenari de la sala Iturbi els Spanish Brass, el Grup Amores, el consort Estil concertant i el Grup Instrumental de València. A més a més, els membres de l’Orquestra de València seran els protagonistes del recuperat cicle de música de cambra.

Més diners per a l’OV

El Palau de la Música disposarà d’un pressupost de 2,5 milions d’euros, dels quals 1.740.600 euros es destinen a la programació d’abonament de l’auditori, una xifra que representa un augment de 82.800 euros més que en 2017. D’aquesta quantitat, i seguint amb la intenció iniciada amb la nova direcció i la presidència de l’auditori, 1.009.000 s’assignen a cobrir la programació on participa l’Orquestra de València, mentre que 731.600 euros són per a la producció externa, és a dir, l’actuació de formacions i solistes estrangers.

La quantitat que resta fins a aplegar als 2,5 milions, és a dir, 759.400, és la xifra amb què se sufraga la despesa de la resta de cicles que acull l’auditori, com ara concerts didàctics, el cicle Menut Palau, el Rock, pop… al Palau, el Jazz a poqueta nit i el Festival de Jazz, entre les activitats paral·leles que acull l’auditori durant l’any.

Interpretar, crear i ensenyar

Ramón Tebar vol que el Palau de la Música es convertisca en un “laboratori artístic” on, com a tal, es facen proves i allò que funcione, s’implemente i allò que no, es desestime. Això no obstant, més enllà d’interpretar música, el director vol que l’orquestra cree art i que tant músics com públic aprenguen, per exemple, a obrir-se a noves sonoritats a través de la música contemporània. “Era una demanda”, va advertir Tebar, que la música actual formara part de la programació.

El repte és superar els entrebancs que presenta la programació amb una plantilla encara reduïda per a una temporada exigent. Tebar va sostindre que seguirà exigint més músics en plantilla perquè per a executar certes obres són “insuficients”. Per això, tant Ros com Tello van posar en valor les borses de treball que s’han creat i la possibilitat d’oferir contractes per a una temporada, perquè els reforços amb què es completa la formació, que assagen quatre dies i interpreten un programa “no ajuden a crear una sonoritat”, va afegir Tebar.

La presidenta del Palau va advocar per demanar al nou executiu espanyol la revocació de la Llei Montoro, perquè no permet que agrupacions com l’Orquestra de València puga contractar personal i més quan en els últims anys s’han jubilat diversos intèrprets. En aquest sentit “seria un somni deixar l’orquestra amb 100 places”, va dir Ros, ja que actualment hi ha 82 intèrprets en plantilla.

Abonaments

El preu dels abonaments per a tota la temporada puja un 2%, dels 904 euros en 2017 als 923 euros de 2018; ara bé, se sumen tres concerts més. S’ofereix l’opció de renovar l’abonament per estacions amb 13 concerts en tardor, 13 en hivern i 17 en primavera.

Tanmateix, Tebar va insistir que els auditoris internacionals no van cap a aquest format d’abonament anual perquè la societat no disposa de tant de temps ni, en molts casos, d’economia. Per això, per a la temporada 2018-2019 s’han ampliat les modalitats amb un Abonament OV amb 10 concerts de l’orquestra, Abonament X6 amb 5 concerts de l’OV i un solista internacional, l’Abonament Barroc i l’Abonament Piano.

Comparteix

Icona de pantalla completa