Diari La Veu del País Valencià
El Parlament de Catalunya investigarà el projecte Castor

El ple del Parlament de Catalunya ha aprovat aquest dimecres crear una comissió d’investigació sobre el projecte Castor. La iniciativa, presentada conjuntament per JxCat, ERC, CatECP i la CUP, ha rebut el suport de tots els grups parlamentaris malgrat que el PP i Ciutadans han mostrat els seus recels per la possibilitat que acabe sent un espai que s’utilitze de manera partidista. L’objecte de la comissió és “avaluar les causes, els antecedents, les incidències directes i indirectes i les possibles negligències o, fins i tot, actuacions doloses” ocorregudes en relació amb el projecte Castor a Catalunya.

Així, ara s’haurà de crear la comissió i fer que hi compareguen experts i responsables polítics i de moviments socials, que s’hi analitze la documentació del projecte i si els poders públics s’ha ajustat a fonament jurídic, i es planteja la realització de dictàmens, auditories o contrainformes i l’estudi sobre el cost i l’impacte mediambiental del projecte. Tots els partits del Parlament han votat a favor de la creació de la comissió, tot i que el diputat del PSC Jordi Terrades ha votat en contra per error. Es dóna la circumstància, a més, que ha estat ell qui ha defensat la postura favorable a la posada en marxa de la comissió durant el debat de la proposta.

Durant les intervencions dels grups, la diputada de JxCat Mònica Salas ha explicat que arreu del territori afectat pels moviments sísmics que podrien tindre a veure amb el Castor “hi ha hagut una gran oposició” al projecte. Per això, i amb la intenció “de posar llum a les foscors i fer una anàlisi exhaustiva que permeti analitzar detalls, les negligències i les incidències del projecte”, que han decidit impulsar la comissió.

Des d’ERC, el diputat Lluís Salvadó ha lamentat que després del que va passar “no hi ha hagut ni responsabilitats polítiques ni econòmiques per a l’entitat promotora” del projecte. El republicà també ha criticat que una comissió semblant s’haja creat al Congrés o al Senat i ha defensat fer-ho al Parlament “per a posar llum a un tema carregat de foscor”.

El diputat de CatECP ha defensat també la creació de la comissió tot i que ha matisat que “hem de ser conscients de les dificultats que hi haurà perquè molts compareixents amb càrrec a l’Estat i funcionaris de l’Estat no acudiran i perquè hi ha molts elements sub judice“.

L’altre grup promotor de la comissió, la CUP, ha definit durament el projecte Castor i els seus efectes. “Mafiosos que es passegen com autoritats, mentides, estafa, corrupció, promeses incomplertes, obscurantisme, delictes socials, psicològics i econòmics, prevaricació. És l’essència del sistema capitalista i patriarcal. El Castor ho té tot”, ha dit la diputada Maria Sirvent.

Fora de la petició inicial però votant-hi també a favor, la resta de grups han posat el seu accent durant la seua intervenció. La diputada de Cs Marina Bravo ha esperat que “les conclusions de la comissió serveixen per a fer reformes a tot Espanya, perquè els rescats com aquest o altres es paguen de les butxaques de tots els ciutadans”. Des del PSC, el diputat Jordi Terrades ha comentat que “si en altres llocs de l’Estat funcionen sense problemes projectes així, cal preguntar-se per què aquí no ha funcionat Castor”.

Per últim, el diputat del PPC Santi Rodríguez ha remarcat que, sota el seu criteri, “no està tancada quina és la raó dels moviments sísmics i, per tant, tampoc si hi ha negligència”. “Si es demostra, es podrà demanar el retorn de la indemnització. Però és un tema complex i no crec que una comissió d’investigació del Parlament puga elaborar un informe més complert dels que ja hi ha”, ha sentenciat.

Comparteix

Icona de pantalla completa