Diari La Veu del País Valencià
L’expilot Patricia Campos, la científica Deborah Burks i l’atleta Marisol Casado, premis EVAP 2018

Els premis de l’Associació d’Empresàries i Professionals de València (EVAP) han reconegut enguany la diversitat, la integritat i la professionalitat, respectivament, a l’expiloto de l’Exèrcit de l’Aire Patricia Campos; a la científica i directora del Centre de Recerca Príncep Felip, Deborah Burks, i a l’atleta de triatló i membre del Comité Olímpic Internacional Marisol Casado.

Un jurat independent ha acordat reconéixer en la XI edició del certamen aquestes tres dones “model per a la societat per la seua professionalitat, la seua integritat i la diversitat, els tres valors de l’associació”, destaca EVAP en un comunicat.

Han triat els reconeixements la presidenta d’EVAP, Eva Blasco; el president de l’Associació Valenciana d’Empresaris (AVE), Vicente Boluda; el de la Confederació de Cooperatives de la Comunitat Valenciana (Concoval), Emili Villaescusa; la de la Federació Espanyola d’Empresàries i Professionals (BPW Spain), Ma José Mainar, i el secretari general de la Confederació Empresarial Valenciana (CEV), Miguel Ángel Javaloyes, entre d’altres.

Patricia Campos

La guanyadora del Premi a la Diversitat, Patricia Campos, és expilot de l’exèrcit de l’Aire, entrenadora de futbol, periodista radiofònica i voluntària a l’Àfrica. Natural d’Onda (Castelló), es va convertir en la primera dona que va arribar al càrrec d’aviadora militar a l’estat espanyol.

Després de huit anys pilotant en l’exèrcit, en 2013 va decidir convertir-se en entrenadora professional de futbol europeu, la qual cosa la converteix en una de les primeres dones a entrenar un equip a nivell professional, el Carlsbad United F.C.

Posteriorment, es va traslladar a Uganda com a entrenadora de Soccer Without Borders (Futbol sense Fronteres), una organització sense ànim de lucre que s’especialitza a entrenar xiquets de països en desenvolupament. Ara exerceix com a entrenadora de l’equip femení Honolulu Bulls Soccer Club i treballa en el departament de finances de la Universitat de Hawaii.

En 2016, Patricia va ser guardonada amb el premi Miki Roqué per la Pau en l’Esport per la seua labor a Uganda i amb el premi Seny Onder 2015, guardó promogut per l’Ateneu Cultural i Mercantil de València. També ostenta el premi Women In Aviation 2008; el Premi Isabel Ferrer 2012, concedit per la Generalitat; el Dones Beijing de l’ONU 2015, i el premi a l’Altruisme de la Fundació El Larguero de la Cadena SER, entre d’altres.

Deborah Burks

La reconeguda amb el Premi a la Integritat és Deborah Burks, directora del Centre de Recerca Príncep Felip i doctora en Farmacologia en la Universitat de Vanderbilt. Va concloure la seua formació postdoctoral al Joslin Diabetis Center de la Harvard Medical School, on va participar en el descobriment i caracterització de les proteïnes del substrat receptor d’insulina (IRS) al laboratori de Morris White.

Va ser premiada pel programa Ramón y Cajal en 2001, any en el qual va iniciar la seua carrera com a investigadora a l’Estat a la Universitat de Salamanca.

És autora de publicacions de rellevància internacional sobre el paper que exerceixen les proteïnes IRS en les cèl·lules beta pancreàtiques en el desenvolupament del cervell i en l’obesitat amb la finalitat de traslladar aquest coneixement a dissenyar nous fàrmacs per a millorar la qualitat de vida dels pacients amb malalties metabòliques. Ha format part de grups de recerca de prestigi, com ara el Ciber de Diabetis i malalties metabòliques (Ciberdem).

Marisol Casado

L’atleta de triatló i membre del Comité Olímpic Internacional Marisol Casado s’ha alçat amb el Premi a la Professionalitat. Llicenciada en Filologia Hispànica per la Universitat Autònoma de Madrid va treballar com a professora d’espanyol com a llengua estrangera de 1979 a 1989.

En 1991 va obtenir el màster en Administració i direcció de l’Esport per la Universitat Complutense de Madrid i el Comité Olímpic Español (COE). Va jugar a l’hoquei sobre herba en la universitat i va començar en l’atletisme amb carreres de mig fons (400 i 800 metres) fins a disputar proves populars de fons, com la I Marató de Madrid celebrat en 1978, en el qual entre 5.000 participants amb prou faenes hi havia sis dones.

Campos va guanyar el primer triatló celebrat a Espanya, a Guadalajara, en 1984. Presideix des de 2008 la Unió Internacional de Triatló i a data de 2017 és l’única dona espanyola membre del Comitè Olímpic Internacional.

A més, és la segona dona espanyola que presideix una federació internacional d’un esport olímpic i l’única dona que presideix una federació internacional d’esports d’estiu i una de les dues en tot el programa olímpic.

En 2004 va confundar i va assumir la presidència fins a 2009 de la Comissió d’Esport i Dona del Comité Olímpic Español. Defensora de la paritat i de les quotes, des de la seua organització promou la igualtat de gènere per a incrementar en les federacions la presència de dones fins a arribar al 30%.

Comparteix

Icona de pantalla completa