El veïnat de València ja pot proposar en què ha d'invertir l'Ajuntament als seus barris

Per quart any consecutiu, el consistori engega aquesta iniciativa que permet als ciutadans incidir "en les polítiques públiques"
/ València
7 juny 2018 11:52h
La regidora de Participació, Neus Fábregas, durant la roda de premsa d\'aquest dijous.

Des d'aquest dijous 7 de juny fins al pròxim 21 de juny, la ciutadania de València ja pot presentar propostes sobre com li agradaria que es distribuiria el pressupost participatiu que té assignat el seu districte. Per quart any consecutiu, l'Ajuntament torna a engegar el projecte Decidim VLC, amb l'objectiu que el veïnat tinga un paper rellevant a l'hora de decidir a quins projectes destina la quantitat econòmica reservada en la partida dels pressupostos participatius.

Així ho ha anunciat aquest dijous la regidora de Participació, Neus Fábregas, durant una roda de premsa en què ha explicat que aquesta edició ve "carregada de millores tant en la pàgina web com en el procés de participació". El pressupost municipal és de 8 milions distribuïts entre els 16 districtes de la ciutat i entre els poblats del nord, de l'oest i del sud per al proper 2019. En aquesta ocasió, a més, els pobles de València també tenen atribuït un pressupost concret.

Pel que fa a la taxa de participació del veïnat, Fábregas s'ha mostrat satisfeta atés que s'ha incrementat en aquestos darrers tres anys. "Hem passat d'un 1% de participació en el primer any a un 2,6% en l'última edició. Vull animar la ciutadania a que continue participant i faça aquesta eina seua. Estem construint a poc a poc la cultura de la participació", ha afegit la regidora.

Una de les principals novetats d'aquest any és que la pàgina web ha estat guardonada amb un premi de l'ONU d'entre 437 nominacions de participació ciutadana. "Ens posa en el centre a les més de 60 ciutats que fem ús d'ella. Això mostra que realment és una eina innovadora, democràtica que permet a la societat incidir en les polítiques públiques d'aquesta comunitat", ha manifestat la regidora.

De quines fases consta aquest procés?

En aquesta edició s'ha constituït una taula de treball que s'encarregarà de coordinar aquest procés. Tal com ha detallat Fàbregas, des de fa dues setmanes ja es troben en plena feina. Així, la primera fase –del 7 al 21 de juny– s'obri el període per a presentar les propostes de projectes d'inversió. La segona fase –del 22 de juny al 5 de juliol– és quan el veïnat podrà donar el seu suport a aquelles propostes que consideren que s'adapten millor a les demandes del seu districte. La tercera fase –del 6 de juliol al 14 de setembre– es donarà pas a la de l'estudi de viabilitat tècnica, econòmica i jurídica de les propostes per part dels serveis tècnics municipals. Per últim, –del 15 al 30 de setembre– s'obrirà el procés de votacions en línia i presencial.

Perquè els projectes dels districtes passen a l'estudi de la viabilitat tècnica, econòmica i jurídica hauran de comptar amb un total de 30 suports i en els cas dels pobles hauran de ser 15 suports. Però, la novetat d'aquest any és que un total de 7 projectes dels districtes podran passar directament sense cap suport i dos en el cas dels projectes dels pobles.

Qui pot participar? 

En el procés de Pressupostos Participatius poden presentar propostes d'inversió, donar el seu suport i votar totes les persones empadronades en la ciutat en el moment de la inscripció, independentment de la seua nacionalitat, majors de 16 anys. A més, aquelles persones que vulguen participar podran votar pel projecte de qualsevol districte.

Balanç d'anteriors edicions

En la primera edició de Decidim VLC, els participants van impulsar projectes com l'adequació del carrer de la Murta de Benimaclet; l'ampliació del solar del col·legi Max Aub, a la Saïdia, o la zona de jocs infantils a Benifaraig. Les propostes d'aquesta convocatòria estan executades en un 91%. Pel que fa a la segona edició, presenta un percentatge d'execució del 80% i té projectes com les pistes esportives del col·legi Giner de los Ríos, a Campanar, l'espai esportiu als voltants del CEIP Carlos Salvador o les rutes escolars per Patraix, ja executats.

No obstant això, segons recull la pàgina web de Decidim VLC, a dia de hui els 7 milions d'euros de pressupost de 2018 no s'han executat. Així, els projectes es troben redactats però encara han de passar per la tramitació i, posteriorment, executar-se.

Entre les onze propostes d'inversió seleccionades per la ciutadania es troben propostes com ara plantar arbres en avingudes buides, la peatonalització de la plaça de l'Ajuntament i la implantació del carril bici a Primado Reig.

next