Diari La Veu del País Valencià
750 aniversari de la Séquia Reial del Xúquer
RedactaVeu / Alzira

La Séquia Reial del Xúquer (ARX) ha inaugurat l’exposició ‘Séquia Reial del Xúquer: 750 anys d’història’ en la Casa de la Cultura d’Alzira. L’acte ha comptat amb la presència de Joaquín Vañó, secretari Autonòmic d’Agricultura, Pesca, Alimentació i Aigua, Mª Ángeles Ureña, presidenta de la CHJ, Elena Bastidas, alcaldessa d’Alzira, Leopoldo Barrera, vicepresident de l’ARX i Juan Valero de Palma, secretari general de l’ARX. La inauguració d’aquesta mostra itinerant, que durant 2014 recorrerà diversos municipis de la Ribera, suposa l’inici dels actes commemoratius organitzats amb motiu del 750 aniversari de la seua fundació.

La mostra, que romandrà a Alzira fins al pròxim 30 d’abril, realitza un recorregut per la història de la Séquia, des de la seua fundació en el segle XIII per part del Rei Jaume I El Conqueridor fins a l’actualitat, consolidada com una de les Comunitats de Regants més importants de l’Estat espanyol. L’exposició arreplega un ampli compendi de documents històrics procedents tant del propi arxiu de l’ARJ com d’altres arxius de l’Estat (antics privilegis, ordenances, cartografies, projectes constructius, etc.) que l’han convertit en un signe d’identitat cultural del País Valencià.

La mostra també permet contemplar el paper que han jugat en la configuració actual de l’ARX figures històriques com el Rei Martí l’Humà, que li atorga el privilegi reial, o el Duc d’Híjar qui inicià les gestions per a ampliar-la i construir la seua segona secció. Així mateix, mostra la rellevància de l’ARX en aspectes com la creació de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, la constitució de la Federació Nacional de Comunitats de Regants d’Espanya (FENACORE) o la construcció de l’Embassament d’Alarcón a través d’USUJ.

Alzira en la Séquia Reial del Xúquer

Alzira es troba íntimament lligada amb la Séquia Reial del Xúquer ja que la seua fundació es produeix en aquesta ciutat amb la construcció de la llavors coneguda com a séquia Nova d’Alzira, per part del Rei Jaume I El Conqueridor, destinada a donar reg a les terres situades en el marge esquerre del riu Xúquer.

Actualment, Alzira compta amb més de 2.400 regants i disposa d’una superfície de reg superior a les 1.900 hectàrees (més de 21.300 fanecades) de cultius on destaquen els cítrics i el caqui.

Séquia Reial del Xúquer

La Séquia Reial del Xúquer està integrada per més de 25.000 regants, la qual cosa la converteix en la Comunitat de Regants més important de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer. El canal principal recorre 54 quilòmetres de 20 poblacions de les comarques de la Ribera i l’Horta Sud. La primera secció travessa els termes municipals d’Antella, Gavarda, Alzira, Benimuslem, Alberic, Massalavés, Benimodo, Guadassuar, L’Alcúdia, Algemesí i Albalat de la Ribera mentre que la segona secció la componen Sollana, Alginet, Benifaió, Almussafes, Picassent, Silla, Alcàsser, Beniparrell i Albal. En total, l’ARX beneficia directament una població superior als 218.000 habitants i subministra actualment l’aigua necessària per al reg de prop de 21.000 hectàrees

El valor de la producció de la zona regada (incloent arròs, hortalisses, cítrics i fruiters no cítrics) supera els 280 milions d’euros. Actualment, la Séquia Reial del Xúquer es troba immersa en el procés de modernització dels seus regadius del qual s’ha completat el 60%. Per a la seua execució, en el marc del Conveni d’Alarcón, la Séquia Reial del Xúquer (com a integrant d’USUJ) va signar un acord marc amb la Generalitat Valenciana i el Ministeri de Medi Ambient. Amb aquesta millora d’eficiència s’aconsegueix un estalvi superior als 180 milions de metres cúbics a l’any, evitant unes emissions a l’atmosfera de 5.783 tones de CO2 anuals.

Comparteix

Icona de pantalla completa