Diari La Veu del País Valencià
Cinema Jove busca la millor pel·lícula entre 10 films sobre conflictes socials, personals i nadius digitals

La secció oficial de llargmetratges de la 33a edició de Cinema Jove tindrà deu pel·lícules que competiran per guanyar un guardó al qual aspira, després d’una dècada, una cinta valenciana. En la secció oficial de curts seran 52 títols de 24 països diferents els que concursen en aquesta secció on s’apleguen en bona mesura treballs de ficció, però també documentals i animació. La categoria de Websèries, que aquest any arriba a la seua tercera edició des que es creara el festival de cinema organitzat per l’Institut Valencià de Cultura, comptarà amb tretze propostes. Totes són estrenes estatals i una mundial.

La meitat dels films que concursen en la secció oficial de llargmetratges són òperes primes, mentre que l’altra meitat són segones pel·lícules d’uns directors que, en aquesta edició, provenen majoritàriament d’Europa. Només una cinta que ve de Mèxic i una altra, del Japó trenquen el monopoli del cinema europeu. Això no obstant, en bona mesura són títols que encara no han rebut la confiança de les productores, però malgrat això, acumulen talent, motiu pel qual han sigut seleccionades per a competir en Cinema Jove. És el cas de #Seguidores, la primera pel·lícula valenciana que competeix en la màxima categoria del festival després de deu anys d’absència local, és una cinta completament independent, feta amb molts pocs recursos però que va “sorprendre” els programadors per la seua “frescor” i “talent” malgrat estar “feta amb pocs mitjans”, va destacar aquest dijous el director del certamen, Carlos Madrid.

Madrid va posar en valor durant la presentació al centre del Carme de les tres seccions oficials de Cinema Jove el fet que no existisca cap directriu d’instàncies superiors que impedisca la tria de pel·lícules independents per a un festival institucional. “L’especificitat d’optar per directors de menys de 40 anys fa que molts arriben amb la seua primera pel·lícula”, en un moment en què “les productores no han confiat en ells”, va explicar. Ara bé, va apuntar Carlos Madrid, que una pel·lícula siga independent, sense cap tipus d’ajuda institucional, “no vol dir que no puga tindre bons resultats”, va indicar sobre la cinta del valencià Iván Fernández de Córdoba.

El jurat haurà de triar quina és la millor de Cinema Jove entre deu pel·lícules que aborden conflictes socials com els atacs neonazis, conflictes personals com l’avortament en l’adolescència, el paradigma dels nadius digitals com la crisi de continguts que pateixen els ‘influencers’ –és aquesta la temàtica que tracta la pel·lícula valenciana en competició–, les notícies falses, el ciberassetjament, la culpabilització de les víctimes de violació, el suïcidi, el dol infantil, les males relacions familiars i l’amor cec. Qüestions que aprofundeixen en l’esperit genuí del festival que busca la creació amb tarannà juvenil, va destacar el director del certamen.

Una seqüència de #Seguidores, el film del valencià Iván Fernández de Córdoba que competeix en la secció oficial de llargmetratges. / CINEMA JOVE

Entre els títols seleccionats en la 33a edició de Cinema Jove, hi ha diverses pel·lícules iniciàtiques com la danesa Danemark, de Kasper Rune; l’austríaca L’Animale, de Katharina Mueckstein; la islandesa The Swan, d’Ása Helga Hjörleifsdóttir. L’hongaresa Genezis, de Bogdán Árpád, s’endinsa en l’atac neonazi a un campament de gitanos romanesos.

La polonesa Silent Night, de Piotr Domalewski aborda un drama familiar durant un sopar la nit de Nadal. La pel·lícula suïssa Vakuum, de Christine Repond i l’alemanya Jibril, de Henrika Kull tracten de respondre en les seues trames la mateixa pregunta: fins on es pot estirar l’amor?

The Hungry Lion, d’Ogata Takaomi i Restos de viento, de Jimena Montemayor, les úniques procedents de fora d’Europa tracten el ciberassetjament i el dol.

Curts premiats a Cannes i Sundance

La secció oficial de curts compta amb 52 títols a concurs procedents de 24 països diferents, pel·lícules la majoria de les quals són cintes de ficció, tot i que hi ha documentals i animació. En la categoria competeixen cinc propostes valencianes, on destaca Ahora seremos felices, l’òpera prima de Borja Soler, i tres fora de concurs.

El nivell de la secció, va destacar Carlos Madrid, ve marcat per pel·lícules que ja han guanyat en festivals de prestigi com Cannes i Sundance, com ara A Gentle Night, de Qiu Yang, que va es va endur la Palma d’Or al Festival de Cannes en 2017, i el curt espanyol Matria, del gallec Álvaro Gago, que es va emportar Premi del Jurat en Sundace aquest 2018.

Tretze estrenes estatals

La secció oficial de Websèries, després de tres anys des de la seua incorporació al festival, ha agafat embranzida, prova d’això és que les tretze sèries que competiran en la categoria són estrenes estatals i una d’aquestes, mundial. De fet, va destacar la coordinadora del cicle Mari Albinyana, cap dels títols es pot veure actualment a internet.

Títols com Nemausus, Recursos Humanos, l’espanyola Dorien i This is Desmondo Ray són algunes de les propostes que competiran en la secció de Websèries, una categoria que, a més a més, posarà la cirereta amb l’estrena de Limbo, una producció hispanoargentina de la plataforma de RTVE, Playz.

Inauguració i clausura

L’Octubre Centre de Cultura Contemporània serà la seu on es projectaran les websèries els dies 23 i 24 de juny, mentre que la Filmoteca de València acollirà les exhibicions del 22 al 29 de juny de la secció oficial de llargmetratges. El Teatre Rialto serà el lloc on tindrà lloc la projecció de la secció de curts.

Aquest dijous també es van anunciar les pel·lícules amb què s’inaugurarà i es clausurarà la 33a edició de Cinema Jove. Així, l’organització ha triat Wij (Nosaltres), del director holandés Rene Eller, per a donar el tret d’eixida del festival, mentre que la cinta argentina Los vagos, de Gustavo Biazzi, serà la cinta amb què es tancarà aquest any el certamen cinematogràfic.

Comparteix

Icona de pantalla completa