Diari La Veu del País Valencià
La companyia valenciana Bullanga guanya el premi Max del públic

El comitè organitzador dels Premis Max de les Arts Escèniques ha concedit el Premi Max del Públic a Joc de xiquetes, obra escrita i dirigida per Adrián Novella per a la companyia teatral valenciana Bullanga. És la primera vegada que els Max atorguen aquest guardó especial, que se suma als premis Max d’Honor i Max Aficionat i de Caràcter Social, així com a les 19 categories a concurs, amb el qual es desitja reconèixer l’espectacle favorit d’aquesta temporada per als afeccionats a les Arts Escèniques. Quasi 5.000 persones han votat a través de la pàgina web dels Premis Max i d’una aplicació mòbil al llarg dels dos últims mesos.

“Quan ens van donar la notícia del premi no ens ho crèiem”, afirma entusiasmat el dramaturg i director valencià Adrián Novella. “Vam obtenir dues candidatures en aquesta XXI edició dels Premis Max, però no vam aconseguir arribar a la final. Ens va fer bastant de pena. Per això, que el públic haja apostat per una obra d’una companyia xicoteta i que amb prou faenes porta quatre anys en actiu com la nostra, ens va fer molta il·lusió. El millor de tot és pensar que una obra en la qual es fa partícip al públic ha sigut reconeguda pel propi públic. Què bé encaixa tot!”, subratlla. L’espectacle de Bullanga optava als premis Millor Espectacle Revelació i Millor Autoria Revelació.

Els artífexs del muntatge Joc de xiquetes rebran el guardó el pròxim 18 de juny en la gala de la XXI edició dels Premis Max de les Arts Escèniques que organitza la Fundació SGAE, en el nou espai cultural Cartuja Center CITE de la capital andalusa.

Escrita i dirigida per Adrián Novella i interpretada per Miquel Arnau, Resu Belmonte, Vicent Domingo, Gemma Taberner, Ariana Higón i Jorge Valle, Joc de xiquetes ha sigut definida per la pròpia companyia teatral Bullanga com una “comèdia amarga per a públic adult”. Així, a partir d’un succés real, el muntatge recrea una reunió de pares i mares en una escola mentre el públic forma part de la comèdia en assignar-se-li un rol per a poder entrar i participar activament en aquest “joc de xiquetes i xiquets”.

Mitjançant aquest format de teatre participatiu, la peça proposa una dura reflexió entorn de la comunicació a què s’enfronta la societat en l’actualitat i en la qual res ni ningú semblen estar fora de perill. Els grups de WhatsApp de pares i mares dels col·legis són, segons apunta Novella, un bon exemple d’eixos casos en els quals la “tergiversació de la realitat pot acabar provocant conseqüències fatals. En qualsevol cas, durant el desenvolupament de l’obra, nosaltres en cap moment jutgem els fets. És el públic el que finalment decideix si aquests són reals o no”. Segons explica el creador, l’objectiu és mostrar com aquesta mala comunicació entre els uns i els altres pot acabar generant una protecció desmesurada dels pares als seus fills.

La peça es va estrenar en 2016 en el festival teatral Russafa Escènica i, després de recórrer diversos escenaris del País Valencià i Catalunya, es va poder gaudir en 2017 en el festival Tercera Setmana. Allí va recollir aplaudiments entusiastes, inclòs el d’un programador xilé que es va emportar el muntatge al Festival Internacional Santiago OFF. Joc de xiquetes es va representar també al Perú i en els últims mesos compagina la seua presència en escenaris teatrals amb trobades educatives en les aules de col·legis municipals.

Comparteix

Icona de pantalla completa