Diari La Veu del País Valencià
Compromís titlla de ‘colp d’estat’ el nou Pla del Xúquer
RedactaVeu / València

Baldoví ha titllat de “colp d’estat” la manera en què s’ha confeccionat l’esborrany del pla que “només té dos dies per a ser estudiat” i que suposarà, entre altres coses, “agreujar la situació d’indefensió de l’Albufera, ja que les millores que inclou el document són només sobre el paper perquè no s’estableixen ni calendaris ni pressupost”. Per al diputat de Compromís, es tracta de “una declaració buida de contingut”.

Així mateix, ha indicat que els regants valencians també consideren “un abús” el nou Pla Hidrològic del Xúquer que incrementa en 35 hectòmetres cúbics el volum d’aigua per a noves superfícies de regadius a Castella-la Manxa.

Per aquest motiu, el portaveu adjunt de Compromís en Les Corts Valencianes, Juan Ponce, ha preguntat en el ple d’aquest dijous si la Generalitat “realment defensarà les necessitats d’aigua del nostre territori amb el mateix interès amb el qual ho han fet altres administracions”, i ha anunciat que demanarà la compareixença del vicepresident i conseller de Presidència i Agricultura, José Ciscar.

A més, ha assenyalat que els canvis introduïts en el document “agreugen la situació de la Ribera on el cost energètic d’extraure aigua dels pous encareix notablement el preu final de l’aigua, mentre que a Castella-la Manxa les despeses d’extracció les cobreix l’Estat a través dels Pressupostos Generals”.

La Ribera

Per a Joan Baldoví, açò demostra “la marginació de les peticions històriques de la Ribera”, ja que, “deixaria sense cobertura legal una comarca on usuaris i regants intercanvien l’aigua des de la inauguració de la potabilitzadora al gener”.

Compromís ha denunciat “reiteradament” que “la falta de recursos hídrics de qualitat en aquesta comarca fa necessària la mescla d’aigües que, d’altra banda, suposa tenir l’aigua més cara i amb alts nivells de nitrats”.

Per aquest motiu, la coalició ha anunciat que presentarà iniciatives, tant a Madrid com al País Valencià, per a “defensar els interessos dels valencians” en matèria d’aigua, ja que entén que “davall la concessió justa d’aigua de boca per als 13 pobles de la Ribera, s’amaga un transvasament d’aigua cap al ‘lobby’ especulador del sud i una nova concessió de 35 hectòmetres cúbics al lobby de Castella-la Manxa”.

Comparteix

Icona de pantalla completa