Diari La Veu del País Valencià
Advocats Cristians demana una investigació al Defensor del Poble per a protegir la creu franquista de Castelló

L’Associació Espanyola d’Advocats Cristians ha sol·licitat al Defensor del Poble que òbriga una investigació a l’Ajuntament de Castelló de la Plana “per a protegir” la Creu del Parc Ribalta, així com que “exigisquen responsabilitats a l’equip de govern de la ciutat i especialment al regidor de Seguretat Ciutadana, pel seu comportament quant al monument”.

L’associació ha denunciat mitjançant un comunicat que l’Ajuntament “fomenta la discriminació als cristians vinculant la Creu del Parc Ribalta amb el règim franquista, amb l’únic objectiu de dividir a la ciutadania”.

Des d’Advocats Cristians han insistit que “l’única vinculació del monument amb l’època de la dictadura és la seua data de construcció, ja que la inscripció que apareix en ell és: A les víctimes de la violència”. Per la qual cosa, asseguren, “la seua destrucció suposaria un greu atemptat contra la llibertat religiosa”. Això no obstant, el passat mes de febrer, la regidora de Cultura del consistori va recordar que la creu és “un símbol de la repressió franquista”, ja que aquesta va ser erigida en 1944, prèvia petició del govern local al Ministeri de Governació per a alçar una Creu als Caiguts. En 1979 “s’eliminaren les rúbriques originals”, va afegir Ruíz, ja que, en democràcia, el ple de l’Ajuntament va votar canviar l’emblema original per l’actual.

L’organització de juristes denuncia també davant el defensor del poble “la inacció de l’Ajuntament per a frenar els atacs a la Creu, àdhuc sabent que aquestos van començar arran de la vinculació del monument amb el règim franquista per part de l’equip de govern”.

Advocats Cristians denuncia, a més, “la forma en la qual l’Ajuntament de Castelló està duent a terme els seus plans per a derrocar la Creu”. Segons l’associació, “la destrucció del monument s’emmarca dins del Projecte de remodelació del Parc Ribalta, encara que no es fa esment exprés a l’enderrocament per a evitar l’adopció de mesures legals per part de la ciutadania”.

La presidenta d’Advocats Cristians, Polonia Castellanos, tem que “es repetisca el que s’ha viscut recentment en altres municipis de la Comunitat Valenciana com la Vall d’Uixó i Callosa de Segura” i demana que “es prohibisca l’enderrocament de monuments fins que no hi haja sentències fermes”. Així mateix, ha assegurat que “portaran als tribunals els responsables polítics d’aquestes demolicions per incitar a l’odi i atemptar contra la llibertat religiosa”.

Comparteix

Icona de pantalla completa