Un mètode de confusió sexual per a combatre la plaga del cucat als arrossars valencians

Agricultura ha instal·lat 475.000 difusors per a protegir les 15.500 hectàrees amb una tècnica respectuosa amb l'entorn i la planta
/ València
10 juny 2018 01:00h

La Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural ha iniciat la campanya anual per a protegir del cucat els arrossars valencians a través d'un mètode respectuós amb l'entorn i la pròpia planta. En concret, des de finals de maig i durant més de tres setmanes s'estan instal·lant, en col·laboració amb la Federació de Cooperatives Agroalimentàries de la Comunitat Valenciana, un total de 475.000 difusors amb els quals combatre, per mitjà d'un mètode biològic de confusió sexual, aquesta plaga en l'entorn de les explotacions dedicades a la producció d'arròs.

Aquest tractament s'aplica en una extensió superior a les 15.500 hectàrees a les proximitats del parc Natural de l'Albufera i a les marjals de Pego-Oliva i de La Llosa i Xilxes, amb l'objectiu d'evitar que el Chilo suppressalis Walker, també conegut amb el nom de banyarriquer o cucat de l'arròs al País Valencià, ataque la canya de l'arròs i arribe a produir la mort de la planta afectada i, en conseqüència, una minva important de la producció.

Es tracta d'un mètode que ofereix grans avantatges, pel fet que actua específicament sobre aquesta plaga i no afecta en cap moment ni a la resta d'insectes beneficiosos ni a animals superiors, a més de no deixar cap tipus de residu. Aquesta tècnica de lluita contra el cucat permet, a través de la col·locació d'unes varetes de fusta amb difusors de feromona sintètica de la femella de l'insecte, saturar l'atmosfera que rodeja el cultiu.

Per al seu adequat funcionament, les varetes es col·loquen cobrint tota la superfície d'arròs i amb un marc de col·locació de 18 per 18 metres (31 difusors per hectàrea). D'aquesta manera, els mascles d'aquesta espècie no poden detectar les xicotetes quantitats de feromones naturals emeses per les femelles existents, amb la qual cosa es dificulta l'aparellament i es produeix la confusió sexual.

En definitiva, l'objectiu d'aquestos tractaments és aconseguir rebaixar el nivell de la població d'este insecte, de manera que afecte, en la menor mesura possible, a aquest cultiu de gran importància al País Valencià.

Aquesta metodologia compta amb l'acceptació per part dels agricultors i, a més, resulta d'alt interés ecològic per a l'espai on es troben ubicats els arrossars. A més, els difusors utilitzats són biodegradables de base cel·lulòsica que minimitzen el residu final en el sòl. Aquestos difusors s'han assajat durant diversos anys i han demostrat una eficàcia idèntica als anteriors difusors de PVC, amb l'avantatge que són biodegradables. De fet, comparant aquesta tècnica de confusió sexual, amb els tractaments insecticides convencionals que es requeririen per a un adequat control d'aquesta plaga es redueix l'aplicació de productes fitosanitaris en un 99,6%, en passar de 1,8 litres per hectàrea a únicament un poc menys de 8 grams per hectàrea.

D'altra banda, com es tracta d'una tècnica específica que només afecta la plaga del banyarriquer, no té efectes perjudicials ni sobre els insectes beneficiosos ni sobre la fauna de l'entorn. Com altres anys, la col·locació de la confusió sexual, permetrà realitzar una prospecció intensa de tots els camps d'arròs i comprovar l'absència de la plaga del caragol poma (Pomacea sp.) als arrossars valencians.

next