Diari La Veu del País Valencià
El congrés per a triar el substitut de Rajoy se celebrarà el 20 i 21 de juliol

El Partit Popular tindrà nou líder al juliol. Després de la dimissió de Mariano Rajoy, que va marxar sense designar un substitut, els populars es troben, per primera vegada en la història del partit, davant la situació d’haver d’escollir la persona que els capitanejarà. Tal com ha proposat Rajoy, el congrés per a triar el seu substitut se celebrarà el 20 i 21 de juliol.

Encara que Alberto Núñez Feijóo, president de la Junta de Galícia, ha sonat com a favorit des que va començar el declivi de Rajoy, durant el cap de setmana s’han sumat altres noms a les quinieles. És el cas de l’exministre de Foment, Íñigo de la Serna, la presidenta del Congrés, Ana Pastor i l’exvicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría. Tots ells pertanyen a la mateixa tendència que Rajoy i, segons expliquen alguns mitjans, la secció més crítica de la formació demana l’obertura d’un debat ideològic abans de designar el candidat.

Tradicionalment, els líders del PP que deixaven el seu càrrec designaven un substitut: Manuel Fraga va nomenar José María Aznar i aquest últim va nomenar Mariano Rajoy. En els darrers temps, la relació entre els dos expresidents populars del govern havia empitjorat i les crítiques d’Aznar al seu successor eren habituals. Els darrers dies, el ara president de la fundació Faes va posar damunt la taula la possibilitat de tornar a la primera línia del partit.

Per a Rajoy, amb la tria del nou líder popular s’obri una nova etapa de renovació. Considera que la tria del nou president de la formació plasmarà el compromís del PP amb el servei cap als ciutadans. En aquest sentit, Rajoy ha explicat que el Partit Popular comença i acaba amb els militants, “que s’han de tindre molt en compte en aquest procés que ara s’obri”.

En una compareixença davant els membres del partit i els periodistes, Rajoy ha insistit que no triarà cap substitut “ni vetarà ningú” perquè no es veu amb el dret de fer això. D’altra banda, ha explicat que ell ha sigut qui ha pres totes les decisions al PP els darrers temps i que l’última ha sigut la d’anar-se’n. Per tant, considera que no ha d’interferir en el resultat del congrés. A més, ha explicat que cap dels candidats necessita el seu suport explícit “perquè tots poden disputar la campanya” amb els seus mèrits.

Comparteix

Icona de pantalla completa