Diari La Veu del País Valencià
Ricardo Costa, condemnat a quatre anys de presó pel finançament il·legal del PPCV

L’Audiència Nacional ha condemnat l’exsecretari general del PPCV Ricardo Costa a quatre anys de presó després de considerar que està provat que aquesta formació es va finançar il·legalment en les campanyes electorals de 2007 i 2008 gràcies a una trama muntada entorn de l’empresa Orange Market i la resta de societats del grup encapçalat per Francisco Correa.

De fet, el cap de la trama, ha rebut una condemna de cinc anys i tres mesos de presó. El seu segon, Pablo Crespo, ha sigut sentenciat a cinc anys, mentre que el seu representant a València, Álvaro Pérez, ‘El Bigotes’, ha rebut la pena més alta, amb sis anys i nou mesos.

El tribunal també ha conndemnat a tres anys i mig de presó l’exsubsecretari general del PPCV David Serra, mentre que ha absolt Vicente Rambla, vicepresident de la Generalitat durant l’època que es van produir els fets. Els nou empresaris que van reconéixer haver finançat el PPCV han vist com les seues penes de presó d’un any i nou mesos s’han substituït per multes.

En la sentència el tribunal fa palesa la naturalesa delictiva del mètode de finançament del partit governant durant aquells anys. “El PP de la Comunitat Valenciana va finançar les seues campanyes electorals dels anys contemplats de manera tan absolutament irregular que va ser delictiva”.

Penes atenuades

El tribunal ha aplicat a Costa quasi la mateixa pena sol·licitada per la Fiscalia, que la va rebaixar de set anys i nou mesos a quatre anys i tres mesos arran de la seua col·laboració amb la justícia durant la vista oral. També s’ha beneficiat de l’atenuació Francisco Correa, qui després de confessar els delictes va veure reduïda la demanda del ministeri públic de 22 anys a set.

L’Audiència Nacional ha rebaixat substancialment les condemnes de Pablo Crespo, per a qui la Fiscalia havia sol·licitat tretze anys i mig, i per a Álvaro Pérez, per a qui n’havia demanat setze i mig. Per a l’absolt exvicepresident del Consell Vicente Rambla la sol·licitud era de sis anys i tres mesos, mentre que per a l’exsubsecretari general del PPCV David Serra reclamava set anys i mig de presó.

Confessió de Costa

La resolució distingeix tres grups d’acusats: el relatiu als empresaris que finançaven les campanyes, el que va integrar els membres del ‘grup Correa’, i els membres del ‘grup polític’, entre els quals es trobaven l’exsecretari general del PPCV Ricardo Costa.

“La declaració de Costa, corroborada testificalment per Luis Bárcenas, acredita que efectivament existia un finançament il·legal del PPCV, així com que Costa era plenament conscient que eixa forma de pagament era totalment il·lícita”, explica la resolució. El seu interrogatori va marcar el rumb de la vista oral en assenyalar directament Camps i l’expresident de les Corts Juan Cotino com els dirigents que van encarregar finançar amb diners negres les campanyes electorals.

La sentència conclou que la formació no va tindre en compte la quantia màxima admesa de despesa electoral que preveu la llei i per això van recórrer als empresaris, els quals no podien fer donacions al PPCV perquè tenien contractes amb el govern presidit durant eixos anys per Camps.

Les xifres del dopatge electoral

La sentència determina en 175.000 euros l’única quantitat declarada per la societat Orange Market per l’organització d’actes per a les campanyes de 2007 i 2008, com ara el míting que va oferir el president del PP, Mariano Rajoy, a la plaça de Bous de València en 2008. No obstant això, el magistrat José María Vázquez Honrrubia assenyala en la seua resolució que “va ser molt superior” el servei que va encarregar i va rebre d’Orange Market.

En concret, xifra en 1.155.231 euros els diners que no van ser objecte de facturació i comptabilització en relació amb els actes executats per a les eleccions autonòmiques de 2007, així com 78.878 euros per a les municipals d’eixe any. Amb motiu de les eleccions de 2008, el jutge xifra en 801.810 euros pels serveis prestats per la xarxa de Correa i que tampoc van ser objecte de facturació i comptabilització.

Comparteix

Icona de pantalla completa