Diari La Veu del País Valencià
L’Aquarius portarà a València els refugiats amb l’ajuda de dos vaixells italians

Ja es perfila un nou pla per a fer possible l’arribada de l’Aquarius a València, després que aquesta matinada de dimarts els responsables del vaixell descartaren viatjar a territori espanyol per la inseguretat que generaria un viatge d’entre tres i cinc dies fins al port de València, segons ha informat Euronews.

El buc que gestionen Metges Sense Fronteres (MSF) i SOS Mediterranée transferirà a dos vaixells italians de rescat 500 dels 629 migrants que té a bord per a després partir junts cap a València i Mallorca previsiblement, considerats llocs segurs per a realitzar el desembarcament.

Aquesta és, segons recull Europa Press, la “intenció” de les autoritats de rescat italianes, després que el govern d’aquell país es negara aquest dilluns a permetre el desembarcament dels migrants rescatats al seu territori, segons han informat Metges Sense Fronteres a Twitter.

També s’ha expressat així el metge i portaveu a l’Aquarius, Aloys Vimard, en declaracions a Onda Cero. “La intenció i el pla actual és transferir 500 persones a dos vaixells italians militars de manera que 129 es quedarien ací i tots junts navegarem fora de perill a València. Estem molt cansats, però també hi ha molta gent ací amb ansietat i frustrats i esperem prompte poder portar-los a un lloc segur”, ha assenyalat Vimard.

La Guàrdia Costanera italiana ha confirmat que en “les pròximes hores” es realitzarà el trasllat a dos bucs italians de part dels 629 immigrants rescatats que viatgen a bord de l’Aquarius, amb l’objectiu d’iniciar la travessia amb els tres vaixells per a arribar a territori espanyol en uns quatre dies.

En un comunicat, la guàrdia ha dit que l’Aquarius està actualment en “aigües internacionals”, entre Sicília i Malta, i que està “constantment en contacte” amb el Centre Nacional de Coordinació de Socors Marítim de la Guàrdia Costanera de Roma (IMRCC) i sota la supervisió dels seus patrullers, “llestos per a donar assistència sanitària en cas de necessitat”. Alguns dels migrants seran traslladats al buc Dattilo de la Guàrdia Costanera i a un buc de la Marina Militar. El Dattilo, concretament, portarà a bord personal mèdic italià i maltés i personal de suport a menors d’UNICEF.

A primera hora de la vesprada, passades les 13h, MSF ha informat que l’Aquarius ja ha rebut instruccions per a traslladar 229 persones a València.

El govern espanyol donarà prioritat als 123 menors que viatgen en l’Aquarius a l’hora de trobar-los un lloc d’acollida. A més, té previst que els més menuts es queden a València, ja que necessiten atenció més específica. Així ho ha explicat la vicepresidenta del govern estatal, Carmen Calvo, en una entrevista en Cuatro recollida per Europa Press.

Una viatge arriscat

L’associació SOS Mediterranée, vora les 6 del matí, ja ha informat que s’estava planificant transbordar algunes de les més de 600 persones a naus italianes, per a després posar rumb junts cap a València.

En aquesta línia s’ha expressat també Metges Sense Fronteres, si bé l’ONG considera que aquesta opció resulta esgotadora per a persones que duen tants dies a la mar i proposa que desembarquen en el port més proper i que després siguen traslladades a països segurs per a elles.

Aquesta matinada, l’enviada especial Anelise Borges, que viatja a bord del vaixell, ha explicat que les condicions meteorològiques empitjoraran en els pròxims dies i que la previsió és que el trajecte fins a València, de més de 1.300 quilòmetres, dure entre tres i cinc dies.

L’associació SOS Mediterranée, encarregada de rescatar les persones refugiades juntament amb l’ONG Metges Sense Fronteres, ha confirmat al seu compte de Twitter que “arribar a Espanya implica diversos dies” i que “amb 629 persones a bord i un temps que es preveu que empitjore, la situació podria ser massa arriscada”. Per això, tot i agrair l’oferiment del govern espanyol i valencià per acollir l’Aquarius, SOS Mediterranée considera que cal posar per davant la seguretat i demana que siguen les autoritats marítimes italianes qui troben una solució “ràpida i segura”.

Aquest dilluns a la vesprada, Metges Sense Fronteres (MSF) ja ha expressat la seua preocupació per fer “un viatge de tres dies a València en un vaixell que supera la seua capacitat màxima”. A més, l’ONG ha instat els estats membres de la Unió Europea a facilitar el desembarcament immediat de les 629 persones a bord de l’Aquarius en el port segur més proper.

El govern espanyol ha acceptat aquest dilluns que el vaixell Aquarius, en què viatgen 629 persones refugiades, puga atracar al Port de València. L’executiu de Pedro Sánchez ha respost així a la petició de l’alcalde de València, Joan Ribó, que ha oferit la ciutat perquè el buc Aquarius, l’embarcació a què Malta o Itàlia han tancat la porta, puga atracar al port.

Preocupació pel llarg viatge

El cooperant de l’ONG SOS Méditerranée Alessandro Porro, que està en l’Aquarius amb els 629 immigrants, va afirmar en declaracions a EFE des del vaixell que estan preocupats pel llarg viatge a València i que amb l’ocupació d’altres dues embarcacions de la Marina italiana, es reduiran els rescats en el Mediterrani Central.

Porro va confirmar que es troben encara a 27 milles de Malta, després que les autoritats malteses i italianes rebutjaren el desembarcament amb els immigrants, i que, per fi, els han indicat València com a “port segur” on dirigir-se. “Però estem molt preocupats per aquest llarg viatge a Espanya i, a més, perquè amb la utilització de tres naus, que normalment serveixen per a la búsqueda i rescat, es reduirà l’eficàcia de les operacions de socors (en el Mediterrani Central)”, va agregar.

Comparteix

Icona de pantalla completa