Diari La Veu del País Valencià
Urdangarín haurà d’entrar en presó tot i la rebaixa de la pena pel Tribunal Suprem

Iñaki Urdangarín està a punt de convertir-se en el primer membre de la família reial espanyola que ingressa en presó. El Tribunal Suprem només ha atés parcialment el seu recurs contra la sentència de l’Audiència de Palma que el va condemnar a sis anys i tres mesos de presó pel cas Nóos.

El Suprem ha rebaixat la condemna a cinc anys i deu mesos, cinc mesos menys. Això, però, no el lliurarà d’anar a presó. La decisió de mantindre la condemna, tot i que reduïda, contra el cunyat de Felipe VI amb vot unànime dels magistrats ha tingut lloc un any i quatre mesos després de la sentència en primera instància.

Ara que la sentència és ferma, l’Audiència de Palma ha citat Urdangarin, Diego Torres i Jaume Matas per a dimecres per donar-los les resolucions de l’ingrés a la presó. Encara li queden opcions per tractar d’eludir l’empresonament, com ara demanar un indult o presentar un recurs d’empara davant del Tribunal Constitucional i alhora sol·licitar que s’ature l’ingrés en un centre penitenciari mentre es resol el recurs. Això podria retardar el procés un parell de mesos.

Tot i això, no és habitual que el Constitucional suspenga els empresonaments quan les penes superen els cinc anys. El Tribunal Constitucional manté el criteri que les penes de més de 5 anys, que el legislatiu considera ja penes “greus” s’han d’executar i no es poden paralitzar.

Torres, Tejeiro i Cristina de Borbó

En el cas del soci d’Urdangarín, Diego Torres, el Tribunal Suprem rebaixa la pena de 8 anys i 6 mesos fins als 5 anys i 8 mesos. En canvi, ratifica la resta de condemnes imposades per l’Audiència de Palma, entre elles la de l’expresident balear Jaume Matas, condemnat a 3 anys i 8 mesos.

Pel que fa la infanta Cristina i a la dona de Torres, Ana María Tejeiro, també manté la responsabilitat de partícips a títol lucratiu en els delictes de malversació i frau dels seus marits, però no per als delictes fiscals. Pel que fa a la germana del rei Felip VI, l’Audiència de Palma l’havia condemnada a pagar solidàriament amb Urdangarín 265.088 euros. Ara, amb la sentència del Suprem, se li rebaixa la quantia fins als 136.950 euros. La quantitat rebaixada l’haurà d’afrontar el seu marit.

Una vegada coneguda la sentència, la Casa Reial ha expressat “respecte absolut” per la independència judicial.

Comparteix

Icona de pantalla completa