Diari La Veu del País Valencià
Les empreses familiars valencianes generen 14 punts més d’ocupació i de valor afegit que la mitjana espanyola

Les grans empreses familiars valencianes contribueixen a l’ocupació i a la generació de valor afegit 14 punts per sobre del conjunt de les empreses familiars espanyoles, un 64% enfront del 50%. De fet, les empreses familiars valencianes, que suposen el 91,1% de les societats mercantils, tenen major dimensió que les estatals amb una grandària mitjana de 39,6 treballadors, és a dir, deu empleats més que el conjunt de les societats familiars (29,1).

També responen millor les companyies familiars valencianes en el nivell d’eficiència del capital humà, que se situa dos punts percentuals per sobre de la mitjana estatal i encara que paguen salaris similars a les espanyoles, les seues despeses de personal representen el 15% de les vendes, enfront del 17,1% de les firmes estatals.

Així es desprén del primer estudi de l’Observatori sobre Govern, Estratègia i Competitivitat de les Empreses (Observatori GECE), una iniciativa que naix de la col·laboració entre Bankia i l’Institut Valencià d’Investigacions Econòmiques (IVIE) junt amb la Càtedra d’Empresa Familiar de la Universitat de València (CEFUV), amb l’objectiu d’analitzar l’evolució de la competitivitat de les empreses valencianes i els factors interns que poden contribuir a millorar-la, amb especial atenció a l’empresa familiar. Per a açò elaborarà informes quadrimestrals.

El primer ha sigut presentat aquest dimarts pel conseller delegat de Bankia, José Sevilla; el director de Recerca del IVIE, Francisco Pérez; l’investigador de l’IVIE i director de la Càtedra d’empresa Familiar, Alejandro Escribá, i el director de Negoci d’Empreses de la Comunitat Valenciana i Murcia, José Manuel García Trany.

El document, que es basa en una mostra de més de 200.000 empreses espanyoles i 60.000 del País Valencià, assenyala que la grandària empresarial és “clau” per a afrontar les necessitats actuals i millorar la productivitat. No obstant açò, adverteix que “les empreses valencianes tenen un problema de dimensió, amb una mitjana de 16,1 empleats per empresa enfront de la mitjana espanyola de 19,5 treballadors”. A més, segons es dedueix de l’informe, la contribució econòmica de les empreses valencianes grans i mitjanes és menor que la mitjana del conjunt de l’Estat, ja que la seua aportació a l’ocupació se situa sis punts per sota de la mitjana i la seua participació en el valor afegit de la producció es queda 9 punts per sota de la mitjana estatal.

En concret, les empreses valencianes no familiars són “menys eficients” que les seues homòlogues espanyoles. Malgrat pagar de mitjana 4.800 euros menys als seus empleats, les despeses de personal sobre vendes representen un 14,4%, mentre que en el cas de les no familiars espanyoles suposen un 12%.

En aquest punt, el document assenyala que la grandària incideix directament en la capacitat de remuneració salarial i en l’eficiència d’aquesta inversió en capital humà. Així, les grans empreses del País Valencià paguen salaris un 20% més elevats que les microempreses i, no obstant açò, aconsegueixen una major eficiència ja que les seues despeses de personal representen el 13,1% de les vendes, enfront del 22,5% que suposen en les microempreses.

El primer informe de l’Observatori GECE també aborda la rendibilitat econòmica de les empreses, que se situa en el 4,8% en l’àmbit estatal i baixa al 4,6% en el del País Valencià. Novament, el factor grandària marca diferències, ja que la rendibilitat de les empreses mitjanes i grans s’eleva al 6,6% i al 6,3%, respectivament.

Per la seua banda, la rendibilitat de les empreses familiars també se situa lleugerament per sobre de la mitjana, al voltant del 5,2% tant per a l’Estat com per al territori valencià. El “caràcter més prudent de les empreses familiars” es reflecteix per mitjà del percentatge amb rendibilitats negatives (8,7%) enfront del 15,2% de les no familiars, encara que també és menor el percentatge de familiars que aconsegueixen taxes de rendibilitat superiors al 20%.

L’estudi destaca la “solidesa financera” de les empreses, tant valencianes com espanyoles, després d’un període de crisi amb grans complicacions en aquest sentit. Entorn del 75% de companyies es troben en una situació de baix risc d’impagament a curt termini.

L’Observatori GECE dedica especial atenció en aquest primer informe a l’estudi de l’especialització sectorial, que al País Valencià es concentra en el comerç i la indústria manufacturera, ha assenyalat l’investigador del IVIE, Alejandro Escribá. Segons ha explicat, el pes dels sectors intensius en coneixement i tecnologia al País Valencià se situa per sota de la mitjana estatal.

Així, el valor afegit generat pels sectors industrials d’intensitat tecnològica mitjana-alta té un pes del 21,3% sobre el total generat per la indústria, mentre que en el conjunt espanyol ascendeix al 39,3%. També en el sector serveis, la contribució relativa dels sectors intensius en coneixement al valor afegit a l’estat (41,5%) duplica la del País Valencià (20,8%).

En aquest cas, la “feblesa” i el “dèficit” en l’anomenada ‘economia del coneixement’ també es trasllada a les empreses familiars valencianes, ja que la seua activitat en sectors de serveis intensius en coneixement és tres vegades inferior a la de les no familiars.

L’Observatori GECE naix com a eina per a “aportar solucions” davant les febleses o possibles problemes de les empreses valencianes, a les quals ha animat a aportar informació sobre la seua activitat, també des de la perspectiva de governança i estratègia empresarial, dos aspectes que la seua influència vol aprofundir. Aquest els donarà informació personalitzada sobre els seus punts forts i punts febles en comparació de competidors en el conjunt estatal i del País Valencià.

Per al conseller delegat de Bankia, José Sevilla, es tracta de “un projecte molt atractiu perquè el seu objecte d’anàlisi és la competitivitat, que és el principal factor determinant de l’èxit de les pimes espanyoles, un segment prioritari per a Bankia”. L’Observatori GECE és una “eina ambiciosa i que aporta valor, ja que no solament tracta de caracteritzar la competitivitat de les empreses valencianes, sinó que a més tractarà d’identificar les àrees de millora”, ha subratllat.

Per la seua banda, el director d’investigació del IVIE, Francisco Pérez, ha assenyalat que “l’Observatori GECE vol ser una plataforma digital per a generar i compartir coneixement empresarial que permeta conèixer més ràpid i millor què està passant en el teixit productiu valencià” i que permeta “oferir informació als qui prenen decisions” per a “ajudar-los a decidir millor”. En la mateixa línia, l’investigador de l’IVIE i coordinador de l’estudi, Alejandro Escribá, ha subratllat “l’oportunitat que proporciona l’Observatori GECE per a avançar en el coneixement de com les empreses poden millorar els seus nivells de competitivitat a través del desenvolupament de les característiques i les capacitats dels seus òrgans de govern i lideratge estratègic”.

Comparteix

Icona de pantalla completa