Diari La Veu del País Valencià
El germà de l’alcalde, l’únic candidat en una oposició d’informàtic de l’Ajuntament de Calp

“No faré cap declaració respecte a aquest assumpte”. Clar i concís, però també nerviós. Així es va mostrar l’alcalde de Calp, César Sánchez, en ser preguntat per aquest mitjà sobre el fet que el seu germà, Salvador Sánchez, haja sigut l’única persona admesa en una oposició de promoció interna per a ocupar una nova plaça d’operador de sistemes convocada pel consistori que dirigeix el també president de la Diputació d’Alacant. El dirigent del Partit Popular de la Comunitat Valenciana va assegurar que ell no “intervé en eixa mena de processos” i que si solament havia passat el seu germà “és perquè no s’ha presentat més gent”.

El fet que Salvador Sánchez Pérez, germà de l’alcalde de Calp, siga l’única persona d’entre els treballadors de l’Ajuntament que s’ha presentat a l’oposició no ha passat inadvertit per als grups polítics de l’oposició. El portaveu de Compromís, Ximo Perles, veu “cridaner” que no s’hagen presentat més persones per a ocupar el nou lloc de treball municipal però alhora no s’ha mostrat sorprés davant aquestes informacions, perquè ja en la Diputació d’Alacant anteriorment ha vist “com s’han creat llocs de treball a dit”. De fet, explica en declaracions a Diari La Veu que fa ara un any el seu partit va denunciar el “sospitós” augment de sou de 10.000 euros a un càrrec de l’àrea de Turisme de la Diputació. Compromís va presentar un recurs contra aquesta decisió del govern de César Sánchez però la iniciativa no va prosperar.

Llistat de les persones admeses i excloses per a l’oposició de la plaça interna d’operador de sistemes al consistori de Calp. / Ajuntament de Calp

El secretari general del PSPV de Calp, Marc Bitner, recorda que Salvador Sánchez va arribar a l’Ajuntament de Calp l’any 2005 com a personal laboral quan aleshores César Sánchez exercia el càrrec de regidor de Festes. Bitner, a més, apunta que fins i tot membres del Partit Popular van posar en qüestió “la legalitat” del concurs públic. “Va fer una prova oral molt senzilla per a poder entrar a l’Ajuntament. Fins i tot, Moisés Vicens, regidor popular i advocat, va assegurar en un ple que l’accés de Salvador Sánchez no gaudia de tota la legalitat”, explica el socialista Bitner, qui a més assenyala que actualment també treballen al consistori altres familiars de l’alcalde.

L’inici d’aquesta plaça polèmica

La plaça a la qual ara opta el germà de César Sánchez forma part de l’Oferta Pública d’Ocupació de 2016 aprovada pel consistori, però no va ser fins el passat el 19 de desembre de 2017 quan finalment es va convocar. És habitual que les convocatòries d’oposicions s’amuntonen per qüestions de tràmits i altres raons burocràtiques, amb la qual cosa, des que s’aprova engegar-les fins la convocatòria final, el procés es pot prolongar en el temps. No obstant això, per a Bitner aquesta ha estat sempre una de les estratègies dels populars, és a dir, crear places, deixar passar un temps i posteriorment destinar-les a persones del seu àmbit personal. El socialista indica que l’any 2011 el regidor popular d’Hisenda, Paco Cabrera, va crear “en plena crisi” una plaça de cap de personal que dos anys més tard va ocupar el seu germà.

Va ser el passat 30 de maig quan es va publicar la llista definitiva d’aspirants acceptats i exclosos. La publicació recull que cap persona va ser exclosa i que l’únic candidat acceptat, el també germà del president de la Diputació D’Alacant, haurà d’enfrontar-se a una prova escrita el proper 3 de juliol. Aquest examen constarà de dues proves al voltant de 32 temaris que, per a Bitner, estan “adaptats als coneixements de Salvador Sánchez”. “La convocatòria pot ser legal però no moral. El contingut de l’examen s’ha fet a mesura del germà de l’alcalde”, afirma Bitner.

Tal com s’especifica a les bases de la convocatòria, els primers cinc temes estan relacionats amb la Constitució espanyola i continguts jurídics i la resta del contingut té a veure amb assumptes de la informàtica i de les xarxes socials. Uns coneixements que Salvador Sánchez té acreditats i que ha exercit des que va entrar a treballar a l’Ajuntament de Calp –ara fa 12 anys–, tal com té indicat al seu perfil de LinkedIn.

El germà de l’alcalde de Calp compleix amb els requisits per a optar a la plaça: té experiència de dos anys com a funcionari de carrera o personal laboral fix, té la nacionalitat espanyola, està en possessió de la titulació acadèmica de Tècnic d’Instal·lacions de Telecomunicacions i Xarxes –el mateix títol que té indicat al seu LinkedIn– i no ha tingut obert cap expedient disciplinari per part del consistori.

Comparteix

Icona de pantalla completa