Diari La Veu del País Valencià
L’Audiència de València confirma l’empresonament provisional de Zaplana

L’expresident de la Generalitat Eduardo Zaplana continuarà a la presó. L’Audiència de València ha rebutjat aquest dimarts el recurs presentat per la defensa de Zaplana en el qual es demanava la llibertat per raons humanitàries o, en detriment, l’arrest domiciliari de l’expresident de la Generalitat i exministre, que roman a la presó des del passat 22 de maig.

La titular del jutjat d’instrucció número 8 de València, que instrueix el cas Erial, ja va desestimar la possible posada en llibertat de l’expresident Zaplana, tal com prèviament havia fet la Fiscalia Anticorrupció. Davant aquesta situació, la defensa exercida pel bufet de Milans del Bosch, va recórrer la decisió a l’Audiència de València, al·legat raons humanitàries, ja que Zaplana va ser diagnosticat de leucèmia l’any 2015.

La defensa de Zaplana havia presentat un recurs d’apel·lació contra l’ordre d’empresonament provisional del 24 de maig i un altre posterior, de l’1 de juny, en el qual va rebutjar el recurs de reforma presentat per l’exministre de Treball. Aquest dimarts s’ha celebrat una vista en la secció cinquena de l’Audiència provincial, després de la qual, la sala ha decidit mantindre la seua situació de privació de llibertat. Contra aquesta decisió no hi ha cap recurs.

Eduardo Zaplana està sent investigat pels delictes de blanqueig de capitals, suborn, prevaricació, malversació de cabals públics, tràfic d’influències, frau en la contractació, delicte fiscal, falsedat documental, associació il·lícita per a delinquir i grup criminal. A principis de mes, la instructora va rebutjar la petició de l’exministre de quedar en llibertat per raons humanitàries o, subsidiàriament, passar a arrest domiciliari, sol·licitud que l’expresident basava en la malaltia que pateix.

La defensa de Zaplana havia presentat un recurs de reforma contra l’ordre d’empresonament, en el qual al·legava que la mesura era “innecessària i desproporcionada” i sostenia que no existia “cap risc objectiu de destrucció de proves” ni de fugida, tant per l'”arrelament personal i familiar” com per la “greu malaltia” que pateix des de fa anys, leucèmia, i que requereix cures “contínues i periòdiques”.

Per a les raons humanitàries, la defensa es basava en dos informes mèdics, un d’ells forense, en els quals s’apuntava que Zaplana presenta un greu risc de patir “infeccions oportunistes” pel el “quadre profund d’immunosupressió” que pateix l’exministre. No obstant això, la jutgessa, va rebutjar el recurs amb l’argument que “qui comet presumptament un delicte ha d’assumir les conseqüències dels seus actes sent ell l’únic responsable” i perquè que les vigilàncies a les quals s’ha sotmés a Eduardo Zaplana des de l’any 2015, quan va començar la investigació, reflecteixen una vida “molt activa”.

A més, apuntava que Zaplana ha sol·licitat l’ús del gimnàs de la presó de Picassent en la qual es troba, la qual cosa, segons el parer de la magistrada, “evidencia que es troba en perfecte estat independentment de la malaltia que pateix”. La defensa va recórrer aleshores a l’Audiència, que ha confirmat ara la decisió de la instructora.

Comparteix

Icona de pantalla completa