El PSOE retira la petició de Puig de comparéixer al Senat per a parlar de finançament autonòmic

El grup socialista ja va decidir en maig postergar la petició del cap del Consell perquè entenia que era el govern de Rajoy qui havia de prendre la iniciativa per a reformar el model de finançament

El Grup Socialista del Senat ha retirat la petició de compareixença registrada el passat mes de febrer pel president de la Generalitat, Ximo Puig, per a parlar en la Comissió General de Comunitats Autònomes sobre el finançament autonòmic. Així és després del calendari de treball fixat per aquesta comissió, que ha convocat una sessió per a el pròxim dia 26, en la qual, entre altres qüestions, el seu president, Juan José Imbroda, se sotmetrà a la reprovació impulsada per ERC i PDeCAT per titllar de "piraos" els independentistes.

No obstant això, diversos membres de la comissió han assenyalat a Europa Press que la sol·licitud de compareixença del president valencià, pendent des de febrer, ha sigut retirada, tal com es pot comprovar-se en la pròpia web del Senat.

Puig va reiterar el passat mes de maig la seua intenció d'acudir a la comissió i va posar l'accent en la inactivitat del Senat. Al seu judici resulta "absurd" que una comissió com la General de Comunitats Autònomes romanga "inactiva" quan l'Estat es troba en la seua "pitjor crisi territorial". "El PP que és el que controla el Senat té una gravíssima responsabilitat en aquests moments per no donar una eixida constitucional a Espanya", va recalcar llavors Puig.

Petició del president

La iniciativa de Puig de traslladar el debat sobre la reforma del finançament autonòmic a la cambra alta va ser acollida de manera tèbia pel grup socialista, que fins ara ha posat l'accent que li corresponia al govern de Mariano Rajoy prendre la iniciativa en aquest tema i presentar un nou model de finançament.

En aquest sentit, el grup socialista va decidir postergar la compareixença de Puig, que es va justificar per part del portaveu del PSOE a la comissió, Ander Gil, argumentant que en no haver una proposta damunt de la taula per part del govern, la comissió "no tindria molta matèria per a debatre". Des del PSOE es va deixar clar que el primer era que Rajoy complira amb "la seua obligació i el seu compromís" i "a partir d'ací, la resta". El president Ximo Puig, però, va assegurar que era potestat del PP, a través del president de la comissió, decidir sobre la seua compareixença.

Tot va començar el mes de febrer passat quan el president valencià va mantindre una trobada amb el president del Senat, Pío García-Escudero, a qui va demanar que convocara la comissió per a celebrar una sessió centrada en el finançament autonòmic.

Puig va al·legar que la seua proposta encaixava en la "normalitat democràtica i institucional" del Senat i suposava aprofitar un "espai multilateral" per a una qüestió "fonamental" com el finançament. Per la seua part, el Senat va deixar l'assumpte en mans de la comissió presidida pel senador del PP Juan José Imbroda.

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.

Publicitat
Publicitat