Diari La Veu del País Valencià
L’Audiència d’Alacant confirma el processament d’Echávarri per acomiadar la cunyada de Barcala

L’Audiència d’Alacant ha confirmat el processament de l’exalcalde Gabriel Echávarri (PSPV) per l’acomiadament de la cunyada de l’actual primer edil, Luis Barcala (PP), treballadora interina del consistori que va ser acomiadada suposadament en represàlia per la denúncia que van interposar els ‘populars’ quan estaven en l’oposició contra Echávarri i que va donar motiu a la seua recerca i posterior processament pel cas Comerç.

D’aquesta forma, la sala ha desestimat el recurs d’apel·lació interposat per Echávarri contra l’ordre de processament que va dictar el Jutjat d’Instrucció número 2 d’Alacant, el 20 de març de 2018, i confirma aquest processament per un delicte de prevaricació administrativa.

Segons la resolució a què ha tingut accés Europa Press, els magistrats assenyalen que l’acte pel qual es va incoar el procediment abreujat reuneix tots els requisits legals exigits i és suficient, ja que conté un relat en el qual es detalla el presumpte delicte de prevaricació administrativa basat en indicis derivats de la instrucció realitzada.

Segons apunten, hi ha indicis d’arbitrarietat en el cessament de la funcionària interina i “no hi ha cap argument que puga donar lloc al sobreseïment que planteja l’exalcalde d’Alacant”.

Segons el parer dels magistrats, el relat de fets punibles que conté la interlocutòria dictada per la jutgessa instructora és ampli i detallat, igual que extensament motivat, ja que l’acomiadament “obeeix únicament a la voluntat de l’exalcalde en una evident, patent, flagrant i clamorosa desviació de poder, de manera que dóna aparença de legalitat, d’exercir les seues facultats d’una forma manifestament arbitrària”.

Finalment, la sala assenyala que la decisió de cessament va ser adoptada per Echávarri, valent-se de qui tenia competència per a signar el decret; una resolució administrativa que li és atribuïble, encara que fóra un tercer qui signara el decret.

Una resposta a la denúncia del PP pel cas Comerç?

L’ordre de processament per l’acomiadament de la treballadora municipal especifica que el 18 d’abril de 2017 el PP presentava la denúncia a la Fiscalia pel suposat fraccionament de contractes de la Regidoria de Comerç i que “aquell mateix dia” Echávarri va telefonar Carlos Giménez per a indicar-li que “havia de cessar de forma immediata una funcionària interina” que identifica com “la cunyada de Barcala”, segons arreplega l’escrit del jutjat.

La treballadora cessada havia sigut contractada sense càrrec a plaça per a la posada en marxa de les sales d’exposicions de las Cigarreras i el MACA i una vegada finalitzat aquest treball va ser destinada al museu de la Llotja i al Centre Municipal de les Arts, trasllat esgrimit per Echávarri per a justificar l’acomiadament.

En el moment del cessament, Giménez es trobava a Santander, per la qual cosa l’alcalde li va indicar que “s’encarregava ell de tot”, segons continua l’escrit de processament, en el qual es narra que a continuació Echávarri va contactar amb un tècnic de Recursos Humans a qui va donar l’ordre de “preparar” el decret de cessament de la treballadora “sense indicar-li al tècnic la causa per la qual havia de ser cessada”, indica l’escrit.

El tècnic, “estranyat per l’anormalitat que suposava rebre tal ordre directa de l’alcalde”, va contactar amb Giménez, qui li va indicar que sol·licitara a Echávarri l’ordre per escrit, però aquest es va negar. Finalment, el tècnic va fer constar en l’expedient “que havia rebut una ordre verbal” de l’alcalde.

Per la seua banda, Giménez va declarar davant la jutgessa que quan es va entrevistar amb l’alcalde per a signar el decret de cessament, Echávarri li va comunicar que “tenia un expedient des de fa temps damunt de la taula que avalava l’acomiadament”, que incloïa el suport “unànime” dels sindicats, un requeriment del Síndic de Greuges i un informe de la Regidoria de Cultura.

Un cas excepcional?

L’expedient referit per Echávarri contradeia el que va declarar qui era regidor de Cultura, Daniel Simón. Ell va assegurar que des de la seua àrea mai s’havia comunicat “ni a l’alcalde ni a una altra instància de l’Ajuntament que aquesta funcionària no era necessària”. Sobre aquest tema, Simón va assegurar en prestar declaració que “no podien renunciar a una tècnica de museus, per interina que fóra, sota pena de poder incórrer en irresponsabilitat que deixara sense servei als centres culturals municipals”.

Així mateix, Echávarri també es va referir a un requeriment del Síndic de Greuges que en octubre de 2016 recomanava la substitució de tots els interins per funcionaris de carrera, però que “no es referia a la funcionària cessada en concret, sinó en general” a tots els interins, segons arreplega l’escrit del jutjat. L’escrit de processament especifica que la funcionària cessada era una dels 47 treballadors interins del consistori, “dels quals almenys tres més no exercien les funcions objecte del nomenament” sent ella l’única cessada en abril de 2017, fet que va motivar una declaració institucional del ple de 28 d’abril en el qual es condemnava l’adopció de mesures “de forma arbitrària o amb presumpte abús de poder” per part d’Echávarri.

Comparteix

Icona de pantalla completa