El Consell evita que es perden els fons europeus del pla Avalem assignats durant el govern de Fabra

Vicent Soler assegura que Hisenda pot certificar una despesa de 250 milions dels Fons Feder

El conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha assenyalat aquest dimecres durant el ple dels Corts que "des del Consell s'estan executant a bon ritme les inversions dels Programes Operatius de Fons Europeus 2014-2020, en alguns casos per damunt de la mitjana de la resta d'autonomies, de manera que es compliran els terminis marcats per la Comissió Europea". 

Vicent Soler ha desgranat les dades més recents referides als diferents programes. En relació amb els fons Feder, ha assenyalat que el País Valencià ha executat ja una despesa que podria ser certificada per un import de 205 milions, quan l'objectiu fixat per la Comissió Europea i el Ministeri d'Hisenda per al 31 de desembre de 2018, data de la primera fita financera a complir per part de totes les autonomies, és de 128 milions certificats.

"Això suposa que, quan solament estem a meitat d'any, hem executat ja el 160% de l'objectiu total a certificar, amb la qual cosa tot apunta al fet que superarem sense problemes el primer examen de la Comissió a les regions", ha incidit el conseller. 

D'altra banda, l'execució de la despesa del Fons Social Europeu (FSE) al País Valencià arriba al 87% del total que cal certificar en 2018 i que representa la fita financera. "Aquesta xifra se situa per damunt de la mitjana de les comunitats, tal com ha traslladat el ministeri, que ens ha felicitat perquè abans estàvem en el furgó de cua i ara ens situem entre les autonomies amb millors xifres", ha explicat el conseller. 

Respecte al Programa Operatiu d'Ocupació Juvenil (POEJ), Vicent Soler ha destacat que s'ha certificat el 134,5% dels objectius acordats amb les autoritats europees i el ministeri quan la mitjana de les autonomies està en el 90,6%. "Segons el ministeri, únicament 7 comunitats autònomes han complit l'execució a 31 de desembre de 2017, entre elles, la valenciana", ha indicat el titular d'Hisenda. Soler destaca que en 2017 la Generalitat va centrar els seus esforços en l'execució del Programa Operatiu d'Ocupació Juvenil "perquè en cas contrari s'haurien perdut els fons assignats que l'anterior Executiu autonòmic no va executar i que estaven cofinançats al 91,89%". 

"Aconseguim així, mitjançant programes com Avalem Joves Plus, del Servef, que han beneficiat milers dels nostres joves contractats a través de les entitats locals, rescatar 44 milions de fons europeus destinats a ocupació juvenil que no havia executat l'anterior Consell i estar actualment en un 134% de certificació dels objectius fixats per a desembre de 2017, quan la mitjana de les comunitats està en el 90%", ha subratllat Vicent Soler.

El titular d'Hisenda ha ressaltat que, amb els recursos comunitaris assignats a programes operatius en els quals participa la Generalitat, "es poden finançar actuacions i inversions entorn dels 1.800 milions d'euros (incloent totes les aportacions), un 79% més que en el període 2007-2013, malgrat que la taxa de cofinançament en aquell període era del 80%".

Les dotacions actuals per als diferents programes que gestiona la Generalitat arriben fins als 1.000 milions, dels quals 590 milions corresponen al PO regional del Feder Comunitat Valenciana; 177 milions, al PO regional del FSE Comunitat Valenciana, i 128 milions, al PO plurirregional d'Ocupació Juvenil (POEJ). En total, 895 milions. Però, alhora, des del programa operatiu Feder s'han derivat 54,6 milions per al PO de Creixement Sostenible (dins de Feder); 60 milions, al PO de la Iniciativa PIME (també Feder), i 5 milions, al PO de Creixement Intel·ligent (Feder).

"Hem donat la volta a la situació" 

"Hem aconseguit donar la volta a la situació", ha emfatitzat el conseller d'Hisenda. Soler ha recordat que l'Executiu es va trobar en 2015 "amb uns programes operatius del període anterior en bona mesura sense executar i havent de refer una part important del que s'havia executat perquè hi havia manques de justificació que obligaven a descertificar despeses i a haver d'aprovar un altre nous", així com pagaments bloquejats per la Comissió Europea "com a resultat de la desconfiança generada per totes eixes manques i pels casos de corrupció que afectaven dirigents polítics de l'anterior govern autonòmic".

L'actual Consell, ha explicat Soler, s'ha bolcat a "millorar la gestió dels fons europeus aconseguint el desbloqueig dels fons, salvant el màxim d'execució possible dels fons de cada període de programació i alçant la hipoteca reputacional perquè el nou programa 2014-2020 puga desenvolupar-se amb normalitat fins a 2023".

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.

Publicitat
Publicitat