Diari La Veu del País Valencià
Una nova aplicació permet avisar en temps real de la presència de meduses i informar sobre les picades

Dos investigadors de la Universitat d’Alacant (UA), el CIBER de Malalties Respiratòries (CIBERES) i el Laboratori d’Immunoalèrgia de l’Institut de Recerca Sanitària Fundació Jiménez Díaz (IIS-FJD) han desenvolupat una nova aplicació que permet alertar “en temps real” de la presència de meduses i fer un seguiment de les picades més greus.

Medusapp és el nom de la nova aplicació gratuïta desenvolupada pels dos investigadors, antics alumnes de la Universitat Politècnica de València, que permet a qualsevol persona advertir de l’albirament d’una medusa i oferir en temps real un mapa dels llocs on es detecta la seua presència. A més, ofereix informació sobre la perillositat de les diferents espècies i com actuar en cas de picada.

Qualsevol persona que veja una medusa pot enviar a l’aplicació la fotografia de l’espècie, així com l’abundància d’individus i la grandària estimada. Quan s’envia la imatge, s’envien també les coordenades GPS. Aquestes dades es publiquen a través del mapa en la web www.medusapp.net o bé des d’una opció en l’aplicació per a accedir al mateix mapa. També es pot informar d’altres albiraments com ara taques d’oli, escumes o grups de plàstics. A més, en el cas que haja patit una picada, l’usuari pot enviar una foto d’aquesta juntament amb altres dades, com el temps transcorregut des de la mateixa, si ha patit picades anteriors i el tipus d’espècie que li ha picat. No obstant això, aquestes imatges no es publicaran, a diferència de les dels albiraments.

“L’objectiu principal és que l’usuari envie informació que altres persones podran utilitzar per a saber si hi ha meduses”, explica Eduard Blasco, un dels desenvolupadors de l’aplicació i informàtic de la UPV. “En el nostre cas, el que promovem és que siguen els mateixos usuaris qui aporten la informació en temps real i que puga elaborar-se al mateix temps un mapa dels llocs on detecten la presència de l’animal”, afegeix.

Ciència ciutadana per a arribar on els científics no poden

Medusapp es completa amb una guia didàctica i amb imatges de les principals meduses existents al Mediterrani i també algunes de fora. A més, hi ha una guia interactiva de primers auxilis, amb recomanacions en cas de picada depenent de l’espècie.

L’aplicació està disponible tant per a Android com per a iPhone i funciona amb o sense connexió, per si no hi ha cobertura o l’usuari prefereix enviar-ho quan tinga accés a una xarxa WiFi.

“Aquesta aplicació s’emmarca dins del que coneixem com a ciència ciutadana. El nostre primer objectiu és que la gent aporte dades a la ciència. Nosaltres hem posat el nostre granet d’arena com a informàtics perquè després els usuaris de Medusapp posen el seu, informant dels albiraments. Pretenem que els usuaris siguen els ulls dels científics on ells no poden arribar”, apunta Ramón Palacios, un altre dels desenvolupadors de l’aplicació.

Les dades obtingudes són gestionades i analitzades per l’equip del projecte LIFE Cubomed, en el qual, per part de la UA, estan els investigadors de l’Institut Multidisciplinari per a l’Estudi del Medi (IMEM) César Bordehore i Eva S. Fonfría. També hi són les doctores Victoria del Pozo i Mar Fernández Nieto del CIBERES.

Comparteix

Icona de pantalla completa