Diari La Veu del País Valencià
La llei per a una mort digna s’aprova amb l’única oposició del PPCV

El ple dels Corts ha aprovat aquest dijous amb els vots a favor de PSPV, Compromís, Podemos i Ciutadans i el rebuig del PP, la Llei de Drets i Garanties de la Dignitat de la persona en el procés d’atenció al final de la seua vida. Aquesta norma té com a objectiu garantir el respecte a la dignitat i autonomia de les persones que es troben en eixes circumstàncies.

També, estableix els deures que ha de complir el personal de les institucions i centres sanitaris i socials, tant de titularitat pública com privada amb l’objectiu “d’assegurar els desitjos i la voluntat en el procés final de la vida d’aquestes persones”.

La norma recull el dret a rebre cures pal·liatives integrals així com a triar el lloc on rebre’ls i a realitzar la planificació anticipada de decisions. Així mateix, s’inclou que el personal mèdic ha de vetllar perquè el procés de presa de decisions i desitjos expressats per la persona es respecte dins del marc legal i que els centres sanitaris garantisquen a la persona en situació d’últims dies una habitació d’ús individual.

Durant el debat parlamentari, el diputat de Ciutadans Juan Córdoba ha destacat el “rigor i la serietat” que s’ha dut a terme per part de tots els grups durant la tramitació parlamentària d’aquesta norma “necessària” perquè “defensa la igualtat de tots els valencians i també a l’hora de morir, volem societat de lliures i iguals des del naixement i fins a la mort”.

D’altra banda, el diputat de Podem Daniel Geffner ha indicat que l’objectiu és “aconseguir un final de vida digne” i ha destacat que la norma “consolida l’autonomia del pacient” ja que és ell qui decideix i “la seua sort no depén del centre o del professional sanitari”. “És el malalt qui pren les decisions, assistit per personal sanitari”, ha afegit.

La parlamentària de Compromís Isaura Navarro ha incidit que es tracta d’una llei “consensuada, dialogada i demandada per la societat i pels professionals” que aborda “com hem de morir”, si “amb dolor o en pau”.

Per part del PSPV, Ignacio Subías ha reivindicat que es proporcionarà a les persones “el menor dolor i angoixa possible” perquè, al seu parer, tractar el sofriment en situacions extremes suposa “dignificar aquest moment”.

“Llei amb zero pressupost”

Per a la portaveu adjunta del PPCV, María José Català, la norma recull aspectes que ja s’incloïen en normatives anteriors i eren “suficientment garantistes”, per la qual cosa ha titllat la iniciativa de “pancarta”, al mateix temps que ha criticat que no compte amb partida pressupostària. “No entenc com es pot pal·liar el sofriment amb zero euros”, ha puntualitzat.

Català ha insistit que és una norma que no millora la vida dels valencians perquè és “una propaganda política de manual” atès que “no compta amb pressupost per a garantir les mesures”. “En aquesta comunitat es mor bé perquè hi ha grans professionals que han estat, estan i estaran. Vostés el que volen de debò és despenalitzar l’eutanàsia i el PP no ho consentirà”, ha emfatitzat.

Comparteix

Icona de pantalla completa