Diari La Veu del País Valencià
Puig afirma que À Punt ha permés passar de 1.085 treballadors de l’audiovisual a més de 3.000 en 3 anys

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha destacat aquest dijous que la posada en marxa d’À Punt genera un impacte econòmic “fonamental”, ja que ha permés passar dels 1.085 treballadors que quedaven al sector audiovisual en 2015 als vora 3.000 o 4.000 d’ara.

Puig, en una resposta a Compromís sobre À Punt en la sessió de les Corts, ha recalcat que el sector audiovisual suposa no només un “canvi per a la cultura, la societat, la informació i la normalització lingüística”, sinó un “impacte econòmic inqüestionable”.

D’aquesta manera, per cada milió invertit es generen 2,1 milions en vendes i la producció i manteniment de 25 llocs de treballs. Per això, ha constatat que el tancament d’RTVV de forma “absolutament unilateral” pel PPCV “ens va fer més pobres, no només culturalment, sinó econòmicament”.

Sobre aquest tema, ha remarcat que per a revertir aquesta situació, en 2016 es van invertir 25 milions i en 2017 es va augmentar a 55 milions. A més, ha explicat que el Consell no només està treballant per a reconstruir els mitjans, “sinó per a regularitzar el sector”.

Així, s’han tret a concurs 31 llicències d’FM de ràdio per a “diversificar” i potenciar la incorporació de nous professionals i “s’han regularitzat les 55 emissores municipals que existeixen i que estaven fora de qualsevol regularització”.

Puig ha recordat que, quan van accedir al govern en 2015, el sector audiovisual valencià estava conformat per 674 empreses, un 20% menys de les que hi havia en 2009; les vendes de productes audiovisuals havien caigut un 64%, i el volum de negoci havia passat de representar el 2,2% en el conjunt estatal a només l’1%. “Es tractava –ha dit– d’un sector molt precaritzat i atomitzat”.

Per contra, fins al tancament d’RTVV tenia “un gran pes” en la creació de llocs de treball i de volum de negoci. De fet, RTVV suposava el 31% de les vendes del sector audiovisual i, quan es va tancar, el País Valencià va passar de tindre vora 6.800 treballadors en aquest sector a tindre’n 1.085, la sisena part. Per això, ha subratllat que “aquest govern” va vindre per a “reparar drets, alçar la hipoteca reputacional, passar pàgina a un govern nefast i donar veu a aquesta Comunitat”, i ha afegit que “junts ho estem aconseguint”.

Puig ha felicitat els professionals pel seu treball, que va permetre la represa de les emissions de la ràdio pública el passat 12 de desembre i diumenge passat de la televisió i reconstruir així “un projecte audiovisual públic, de qualitat i en valencià”. Per açò, ha recalcat que À Punt “mereix la confiança i suport” de tota la societat. “Ara hi ha un nou ecosistema informatiu i audiovisual valencià que és fonamental per a una societat avançada i À Punt és magnífica per a la Comunitat Valenciana perquè és crítica, de qualitat i per a tots”, ha postil·lat.

Una televisió blindada per l’Estatut d’Autonomia

Per la seua banda, el síndic de Compromís, Fran Ferri, ha anunciat que proposaran que en la reforma de l’Estatut d’Autonomia “es blinde” una televisió pública “plural, independent i en valencià” perquè “ningú mai més puga usar-la com el seu joguet i siga sempre dels cinc milions de valencians” i no puguen tancar-la unilateralment com va fer el PPCV.

En aquest sentit, ha reclamat que À Punt seguisca sent “eficient, de qualitat i sostenible però no precària” i per això demanen que en els pròxims pressupostos “es garantisca l’alt nivell de qualitat que està demostrant a favor de la nostra cultura, democràcia i sector audiovisual”.

Ferri ha recalcat que hi ha “diferències abismals” amb Canal 9 ja que ara À Punt dóna “una informació veraç” i és “una televisió plural i sostenible” gràcies a la nova llei que va permetre l’engegada d’una televisió “per a tots” i “no per a qui governa”.

Comparteix

Icona de pantalla completa