Diari La Veu del País Valencià
El govern espanyol concedirà als migrants de l’Aquarius un permís de 90 dies, però no descarta que alguns acaben en un CIE

Els 630 migrants que arribaran diumenge de matí al Port de València no tindran automàticament l’estatus de refugiats. Així ho havia avançat aquest dijous el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, qui ha assenyalat que seran tractats “igual que els que arriben en una pastera” i ho ha confirmat la vicepresidenta espanyola, Carmen Calvo, qui ha explicat que s’estudiarà la condició de cada persona per a veure quin estatus li correspon.

Segons han informat a Europa Press fonts coneixedores de l’operatiu, els migrants que viatgen cap a València entraran en territori espanyol convidats pel govern estatal per raons humanitàries i comptaran amb un permís inicial d’estada de 90 dies. No obstant això, no es descarta que, una vegada identificats, alguns d’ells sí que vagen a Centres d’Internament (CIE) per a ser retornats, en el cas, per exemple, que tinguen antecedents penals o prohibida l’entrada al territori.

En tot cas, les mateixes fonts expliquen que el fet d’estar en l’Aquarius es considera una circumstància especial per a tots ells, independentment de la seua nacionalitat o història personal. En total, viatgen persones de 26 nacionalitats diferents. Una vegada arriben a territori espanyol, seran identificats i situats en espais d’acolliment d’ONG i ajuntaments, excepte aquells que siguen internats en un CIE. Passat aquest període inicial de tres mesos, en els casos d’aquells que no complisquen cap requisit per a poder residir a l’estat espanyol, s’obriran els procediments corresponents per a ser retornats.

En una compareixença pública a València, on s’ha reunit amb el president i la vicepresidenta de la Generalitat, Ximo Puig i Mónica Oltra, per a coordinar el dispositiu d’acollida de l’Aquarius, la número dos del govern espanyol ja ha reconegut que de les 630 persones “alguns aniran als centres d’estrangers [els anomenats CIE] i altres aniran directament a centres d’ajuda humanitària”.

  • Carmen Calvó: “Uns aniran a centres d’estrangers i d’altres a centres d’ajuda humanitària”.

Calvo ha explicat que els tres vaixells amb els 630 immigrants arribaran al Port de València, previsiblement a la terminal de creuers, de forma escalonada diumenge de matí perquè done temps a oferir-los “l’assistència sanitària i jurídica” que necessiten aquestes persones. La vicepresidenta del govern espanyol ha coincidit amb el cap del Consell, qui aquest dimecres ja va demanar oferir als migrants una acollida “respectuosa” sense representants polítics.

La número dos del govern espanyol ha admés que els preocupen els menors i les dones que hagen pogut ser víctimes d’abusos i tràfic d’éssers humans i ha dit que s’atendrà de forma “individualitzada” a cada migrant per a veure l’estatus que li correspon adquirir en arribar a l’estat espanyol.

El president Ximo Puig, amfitrió de Calvo al Palau de la Generalitat, ha fet un especial esment sobre la necessitat de “sobrietat” en la rebuda. No hi haurà presència de polítics ni de mitjans de comunicació al lloc del desembarcament i, sobretot, no hi haurà imatges de responsables públics patrimonialitzant l’operació humanitària.

  • Ximo Puig: “La sobrietat és la resposta; cal preservar la intimitat de les persones”.

“Això també ateny els mitjans de comunicació”, ha assenyalat Puig, atés que “el més important són les persones i cal preservar la seua intimitat”.

Grande-Marlaska contradiu Carmen Calvo

El ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha sostingut hui a Àvila que la llei “possibilita” un “tracte específic” per a casos com el del buc Aquarius i els seus 629 refugiats, que es dirigeixen al Port de València. En ser preguntat per la possibilitat que als 629 refugiats se’ls puga donar un tractament similar a aquells que arriben en pasteres i que puguen acabar en un Centre d’Internament d’Estrangers, el titular d’Interior ho ha negat.

“Quan dic que en tots els casos en matèria d’immigració s’aplica el principi de legalitat, també hi ha circumstàncies excepcionals que la llei preveu”, ha argumentat Grande-Marlaska, que ha afirmat que la situació dels 629 refugiats subsaharians del vaixell Aquarius és “un cas de circumstàncies excepcionals, on la llei possibilita un tracte específic”.

Comparteix

Icona de pantalla completa