Diari La Veu del País Valencià
Blasco negocia amb Fiscalia tornar els diners malversats per a rebaixar la presó de 16 a 2 anys i mig

L’exconseller Rafael Blasco i els principals acusats en les peces 2 i 3 del cas Cooperació, la causa judicial que investiga el desviament d’ajudes públiques destinades a la cooperació, han aconseguit una proposta d’acord amb la Fiscalia Anticorrupció en la qual reconeixen part dels delictes per a rebaixar les seues condemnes.

Blasco, a qui la Fiscalia va sol·licitar 16 anys de presó, podria veure així disminuïda la pena a dos anys i mig, la mateixa rebaixa que aconseguiria l’empresari César Augusto Tauroni, per a qui l’acusació pública demanava 21 anys i 6 mesos de presó, segons han informat a EFE fonts coneixedores de la proposta d’acord.

L’excap de l’àrea de Solidaritat Marc Llinares, un altre dels principals acusats i per a qui la Fiscalia sol·licitava 16 anys de presó i un període d’inhabilitació absoluta per 30 anys, podria també aconseguir una rebaixa de la seua pena a 2 anys i 3 mesos.

El jutjat d’instrucció número 21 de València va dictar el passat 22 de febrer l’obertura de judici oral contra l’exconseller del PP i altres 23 persones per suposades irregularitats en subvencions a ONG i el projecte de construcció d’un hospital a Haití, en el marc de les peces 2 i 3 del cas Cooperació, que van ser unides el passat mes de maig.

Les dues peces unificades en aquesta causa es van obrir per presumptes irregularitats en la concessió d’ajudes als països del Tercer Món per part de la Conselleria de Solidaritat i Ciutadania de la Generalitat valenciana. Una d’elles, per les subvencions concedides a diferents ONG en 2009, 2010 i 2011 i l’altra pel desviament de fons per a la construcció d’un hospital a Haití.

Sobre la major part dels processaments pesen les acusacions de prevaricació, suborn, associació il·lícita, malversació, encobriment, frau de subvencions, blanqueig i falsedat documental.

Blasco i els principals acusats en aquestes peces podrien admetre part dels delictes que se’ls imputen, com el d’agrupació criminal, i s’haurien compromès a més a assumir la pena econòmica per responsabilitat civil amb la venda de propietats particulars, segons les mateixes fonts.

La Coordinadora Valenciana d’ONGD, personada en el cas com a acusació popular, ha lamentat que la Fiscalia Anticorrupció haja construït l’acord “de manera unilateral”, sense tenir en compte a la resta de les parts, i ha titllat la proposta d'”inacceptable”.

Segons el parer del president de la coordinadora, Carlos Xavier López, aquest acord obriria, a més, el pas a la “impunitat, en un cas tan greu com el desviament de fons públics destinats a la cooperació” internacional. López ha informat així mateix que dimecres passat es van posar en contacte amb l’Advocacia de la Generalitat, personada en el cas com a acusació particular, per a conèixer la seua postura sobre l’acord.

Comparteix

Icona de pantalla completa