Diari La Veu del País Valencià
L’empresa valenciana Zeleros preveu el moviment de passatgers i mercaderies per Europa a 1.000 km/h

L’empresa valenciana Zeleros, mitjançant l’Hyperloop, pretén impulsar el transport de passatgers i mercaderies per Europa a 1.000 km/h. Hyperloop és un sistema de transport a alta velocitat en tubs al buit, originat als Estats Units amb la participació de Zeleros.

La companyia valenciana està formada per tres exalumnes de la Universitat Politècnica de València (UPV), que juntament amb altres dos estudiants van crear el grup Hyperloop UPV, amb l’objectiu de “desenvolupar el projecte a escala europea” i aconseguir la seua infraestructura i espai de prova a l’estat espanyol, cosa que constituiria “una fita històrica”, segons confessa a EFE el seu director de comunicació, Juan Vicén.

“Espanya és capdavantera en alta velocitat, per això creiem que pot ser el bressol d’Europa del Hyperloop”, explica Vicén, qui indica que “és complicat concretar” quan es podrà aplicar a Espanya a causa de la seua orografia, encara que no es descarten rutes a llarg termini.

Destaca que ja s’han realitzat proves a Nevada (els Estats Units), on es van assolir velocitats properes als 440 km/h, i remarca que esperen provar la seua tecnologia “a principis de 2019” i que, depenent de la regulació de cada país, en “cinc anys es podran veure Hyperloop en funcionament”.

Aquesta nova tecnologia es basa en la construcció de tubs prop dels centres urbans, en els quals a causa de la baixa pressió el vehicle –una espècie de càpsula– es desplaça mitjançant levitació magnètica i s’evita la fricció amb el sòl. Segons indiquen, “en comparació amb una via de l’AVE, no requereix expropiació”, ja que es construirien túnels sota terra a l’entrada de les ciutats, però també es planteja la via submarina i la construcció d’oleoductes, si bé confessen que “resulta complicat”.

La reducció del cost del bitllet és un dels avantatges que comporta, ja que els dissenyadors pretenen que el vehicle es propulse ell sol i evitar “emprar el coure en les infraestructures, com en els trens japonesos” a causa de l’increment de la despesa. A més, apunten que tindrà una capacitat d’entre 30 i 40 persones i es desplaçarà amb molta freqüència –tres minuts–.

Segons l’equip de Zeleros, l’Hyperloop també comporta un menor impacte mediambiental, perquè “utilitzarà energies renovables”. Vicén detalla que “en comparació a un avió és igual de ràpid”, però empra una bateria elèctrica.

L’equip d’estudiants es va vincular al projecte a través de les competicions universitàries que el cofundador de PayPal i Tesla Motors, Elon Musk, va organitzar a partir de 2012 i en 2016 van guanyar el premi a la millor proposta i al millor sistema de propulsió, la qual cosa els va convertir en els primers participants espanyols a ser premiats.

Sobre les possibles negociacions per a implantar la tecnologia en territori espanyol, assegura que “és positiu que es comence a parlar del tema” i que “és necessari el suport de les administracions públiques” per a aconseguir que “siga una realitat prompte” que permeta tindre un “punt competitiu” enfront d’altres països.

Comparteix

Icona de pantalla completa