Diari La Veu del País Valencià
La Diputació de València incentivarà els ajuntaments perquè compren vehicles elèctrics amb ajudes de fins a 20.000 euros

La Diputació de València subvencionarà la compra de vehicles elèctrics per part d’Ajuntaments amb l’objectiu de reduir les emissions de gasos contaminants. Les ajudes, que estan dotades d’un pressupost total de 750.000 euros, estaran disponibles tant per a vehicles com per a punts de recàrrega. Cada consistori podrà optar a un màxim de 20.000 euros per a comprar els vehicles, que poden ser tant turismes com furgonetes o tricicles de neteja de carrers.

La dotació econòmica dependrà dels punts que tinga cada municipi, que s’atorgaran segons el nombre de criteris que complisca. Així, es valorarà si l’adquisició del vehicle nou és per a substituir un de motor de combustió, si el municipi ha subscrit el pacte d’alcaldies, si el municipi té aprovades ordenances municipals en matèria de mobilitat sostenible, si l’ajuntament concedeix bonificacions a l’impost de vehicles de tracció mecànica per a vehicles elèctrics i si el consistori ha subscrit el Pacte Valencià per la Mobilitat Segura i Sostenible. En cas d’empat, i si no hi ha pressupost suficient per a cobrir totes les demandes, la Diputació prioritzarà subvencionar els municipis de menor població.

La dotació econòmica dependrà dels punts que tinga cada municipi, que s’atorgaran segons el nombre de criteris que complisca. / DIARI LA VEU

Així ho han explicat aquest dilluns la vicepresidenta de la Diputació de València, Maria Josep Amigó, i el diputat de Medi Ambient, Josep Bort, que han assenyalat que, encara que amb 20.000 euros no es pot comprar un vehicle elèctric, “sí que es tracta d’una ajuda molt important per als ajuntaments”. És la primera vegada que la Diputació dóna ajudes d’aquest tipus als municipis i, segons ha apuntat Bort, l’any que ve s’obrirà de nou la convocatòria, amb més pressupost que enguany, i en ella s’afavorirà que obtinguen les ajudes els municipis exclosos aquesta vegada.

Amigó ha destacat que una de les prioritats de la Diputació és la lluita contra el canvi climàtic i que aquestes ajudes són una prova. Encara que no comptava amb dades de quant de CO2 es podrà deixar d’emetre, sí que han destacat que si el 25% del total del parc de vehicles lleugers de la demarcació de València se substituira per vehicles elèctrics, la reducció de CO2 seria d’unes 140.354 tones a l’any.

D’altra banda, Bort ha destacat que la marca del vehicle és indiferent però que no podran ser d’alta gama. La subvenció s’aprovarà demà i, encara que no saben quants municipis la demanaran, el diputat de Medi Ambient ja ha assegurat que aquestes ajudes tenen molta demanda. “El vehicle elèctric hui és el present, no és el futur, i el que hem de fer des de les institucions públiques és promoure eixes inversions en punts de recàrrega per tal de complementar altres inversions i ajudes que l’IVACE ja va posar en marxa l’any passat i promocionem també la compra de vehicles elèctrics”, ha apuntat el diputat. “Els ajuntaments necessiten un suport econòmic per tal de poder fer la substitució dels seus vehicles i és per això que oferim aquestes ajudes als municipis tant per a poder canviar el vehicle com per a també instal·lar punts de recàrrega”, ha destacat Amigó.

Comparteix

Icona de pantalla completa