Diari La Veu del País Valencià
Puig: Sánchez sap perfectament que la Comunitat Valenciana és una nacionalitat històrica

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha afirmat aquest dimarts que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, “sap perfectament” que la Comunitat Valenciana és “una nacionalitat històrica”. “No ho dic jo, ho diu l’Estat d’Autonomia”, ha assegurat en una roda de premsa posterior a una reunió amb la ministra Carmen Montón.

Puig, tot i que ha rebutjat “entrar en polèmiques estèrils”, ha demanat “deixar clara d’una vegada per sempre aquesta qüestió”. El president ha contestat així preguntat per les declaracions de Sánchez en una entrevista a TVE on no va citar el País Valencià com una de les nacionalitats històriques.

No validar un colp d’estat

El cap de l’executiu valencià ha recordat que “les nacionalitats històriques són aquelles que van accedir a l’autonomia durant la República” i que “la Comunitat Valenciana no va poder fer-ho perquè el cabdill, el senyor Franco, va donar un colp d’estat”. “No validarem ara un colp d’estat per a determinar quines nacionalitats són històriques i quines no”, ha argumentat i ha afegit que “si algú té cap dubte, que vinga al Palau de la Generalitat i veurà que açò, d’història, n’està carregat”.

“No vull discriminacions de cap autonomia per antiguitat”, ha dit referint-se al criteri que seguirà Sánchez per a rebre els presidents autonòmics. “Jo no sóc identitarista”, ha remarcat i ha demanat “igualtat entre les persones i respecte a la diversitat de cultures i a les singularitats territorials”. En aquest sentit, ha apuntat que Sánchez sap que el País Valencià és “una comunitat solidària, oberta i compromesa amb el projecte global”.

A la recerca de l’estabilitat

Preguntat sobre la intenció de Sánchez d’esgotar la legislatura, Puig ha afirmat que “no hi ha contradicció respecte d’allò que es va plantejar en el debat de la moció de censura”. El president ha indicat que “l’estabilitat és un valor fonamental” i que “hi ha una atmosfera positiva al país i un bon acolliment dels mercats”.

Respectar els processos interns

Sobre les candidatures per a liderar el PP, Puig ha argumentat que ell respecta sempre els processos dels altres partits i que espera que siga “un procés democràtic, obert i que servisca per a passar pàgina de certs episodis”.

El president no té “favorites ni favorits”, ha remarcat per a després afegir que “a mi, qui em cau bé és Margallo”.

Comparteix

Icona de pantalla completa