Diari La Veu del País Valencià
Joan Baldoví, a Pedro Sánchez: No pot fer un Montoro als valencians

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha confirmat davant del ple del Congrés dels Diputats que deixa per a la pròxima legislatura la reforma del sistema de finançament encara que mirarà de millorar els comptes de “totes” les comunitats en la legislatura actual, la qual cosa ha provocat la queixa de Compromís, que ‘ha avisat que no van donar suport a la seua investidura perquè faça “el mateix que el PP”.

“No pot fer un Montoro als valencians”, li ha dit el portaveu d’aquest partit, Joan Baldoví, en l’estrena de Sánchez en la sessió de control al govern espanyol al Congrés.

Baldoví ha subratllat que les paraules del president resulten decebedores en comunitats infrafinançades com la valenciana, perjudicada per un model de finançament que considera injust, i ha rebutjat que el president espanyol renuncie a reformar-lo en aquesta legislatura.

Ha recordat que els tècnics que han revisat el sistema han acabat el seu treball “i és l’hora de la política”. L’actual model de finançament autonòmic es va aprovar per al període 2009-2014 i està des de llavors pendent de revisió.

Sense mentides

Pedro Sánchez li ha respost que no pensa “mentir” als ciutadans i que només pot assegurar per a aquesta legislatura una millora del finançament de cada comunitat, especialment de les que estan en pitjor situació. Tot plegat ho tractarà amb els presidents autonòmics en la ronda d’entrevistes que mantindrà amb tots ells.

La reforma “a fons” del model no serà possible en la legislatura actual per falta de temps, ha insistit, com ja va avançar aquest dimarts al ple del Senat. Per a abordar-la, caldrà valorar les despeses reals en els serveis fonamentals i calcular la insuficiència de cada autonomia; analitzar les “competències homogènies”; la cistella d’impostos i l’esforç fiscal de cadascú i en comparació de la resta, i reformar el funcionament del Consell de Política Fiscal i Financera.

“És l’hora de la política, cal ser ambiciosos però també realistes i no mentir als ciutadans”, ha conclòs el president del govern espanyol.

Comparteix

Icona de pantalla completa