Diari La Veu del País Valencià
Les famílies i les dones embarassades de l’Aquarius deixaran el complex de Xest abans de divendres

Les famílies i les dones soles o embarassades provinents de l’Aquarius deixaran les instal·lacions de Xest on estan allotjades entre aquest dimecres i dijous. La comissió mixta d’Atenció i Acolliment a Persones Desplaçades i Refugiades, que s’ha reunit aquest dimecres per a marcar els objectius i les prioritats de la segona fase de l’Operació Esperança del Mediterrani, abordarà el procés d’acolliment de les 629 persones migrants arribades en la flotilla de l’Aquarius. El buc humanitari de SOS Méditerranée salparà aquest dimecres del Port de Valencia al voltant de les 14 hores.

La vicepresidenta, Mónica Oltra, que ha presidit la reunió, ha informat que en aquestos moments s’estan portant a terme les entrevistes amb els migrants arribats després de les quals començarà el procés d’assentament d’aquestes persones en centres del País Valencià i també d’altres autonomies que s’han oferit a acollir-los. Segons ha explicat Oltra, la coordinació de la segona fase la portarà a terme la Direcció General d’Inclusió en col·laboració amb el Ministeri d’Ocupació i les forces de seguretat.

Segons ha explicat Mónica Oltra, les dones embarassades, soles i les famílies –categoria en què s’inclouen les parelles no casades– començaran a abandonar les instal·lacions de Xest en les pròximes hores. Algunes dones aniran a centres de protecció de dones i la resta de persones seran acollides per Càritas. Pel que fa als menors que estan a Alacant, Oltra ha explicat que se’ls estan realitzant proves per a confirmar que tenen l’edat que diuen tindre i, després, seran també reubicats en centres gestionats per diverses ONG. Si es descobreix que algun d’ells és major d’edat, se li brindarà la oportunitat d’acollir-se al programa de demanda d’asil.

També s’està duent a terme l’evaluació dels recursos oferits per altres autonomies amb l’objectiu de determinar quants migrants poden acollir. Segons ha assenyalat Oltra, un dels objectius de la comissió Mixta és calendaritzar les properes actuacions. De fet, ja han demanat al Ministeri que calendaritze les derivacions a altres territoris.

Una vegada els migrants demanen l’asil, entren en un programa de protecció que té dos parts. Els primers sis mesos són d’acompanyament, per a escolaritzar els xiquets i aprendre l’idioma. La segona fase és per a preparar la seua inserció laboral. Segons ha explicat la vicepresidenta, tots els migrants han sigut informats de tots els escenaris possibles, inclosa la possibilitat que la seua demanda d’asil siga rebutjada i hagen de tornar al seu país. Respecte als qui han demanat marxar a França, Oltra ha indicat que ja ha arribat una delegació francesa al País Valencià per a estudiar la situació i decidir com portar a terme el trasllat.

Estat dels migrants

La vicepresidenta ha informat que encara queden 6 persones ingressades, entre elles un menor, i que encara estaran uns dies més a l’hospital. Pel que fa a les dones i xiquetes que han sigut abusades sexualment, Oltra ha explicat que cap d’elles va ser agredida dins del vaixell. No obstant això, ha reconegut que en un primer moment les declaracions de les migrants van crear confusió i es van obrir diligències per a investigar si els havia passat res dins l’embarcació.

Pel que fa als migrants que estan allotjats a Xest, Oltra ha explicat que l’ambient és bo i que es troben bé. Ha comentat que els han instal·lat unes pantalles per veure el mundial, i van celebrar molt la victòria de Senegal. Oltra ha assenyalat que tots ells estan rebent atenció psicosogiològica i que poc a poc es van obrint més i contant el “periple pel qual han passat”.

Comparteix

Icona de pantalla completa