Diari La Veu del País Valencià
La Coordinadora de la Discapacitat presenta 6.000 queixes contra el copagament
Europa Press / Alacant

En l’escrit al Síndic, presentat a Alacant, els membres de la Coordinadora han denunciat la “injusta paradoxa” que es dóna perquè “alguns ajuntaments pagaran el copagament als seus dependents amb diners públics”, la qual cosa genera, en la seua opinió, que els ciutadans que “no estiguen en aqueixos municipis” hauran d’aportar-ho i els “altres no”.

“En realitat és un repagament, perquè hi havia famílies que ja aportaven quotes als centres, i afegeixen una valoració a les persones amb dependència. I cadascun, depenent de l’escala, els eix a pagar”, ha explicat Antonio Jiménez, membre de la Coordinadora de la Discapacitat i del sindicat de CCOO. Es tracta de centres “com residències, centres de Dia, d’acolliment i els centres ocupacionals, habitatges tutelats”, ha puntualitzat.

Per la seua banda, Miquel Martorell, de la Plataforma per la Dependència, ha dit que “és curiós que els governs que fan les lleis i que han de complir-les, són els primers a incomplir-les”. Per açò, ha indicat que intentaran ser “insubmisos” davant una legislació que ha qualificat “d’injusta” i un “poder absolut” que imposa una normativa “a força de Reial decret”.

Així, ha advertit que no deixaran que els “roben” drets “reconeguts per llei”, i ha anunciat que faran “tot el possible perquè atenguen a aquest sector tan desfavorit que estan sumint en la pobresa i molts dels quals estan ja en l’exclusió social”.

Abandó de Centres

Des de la Coordinadora, Jiménez ha alertat que “unes 50 persones han abandonat, a tot el País Valencià, els centres ocupacionals”, la qual cosa està portant al sector “als anys 60” quan les persones amb discapacitat “es quedaven a casa en una taula braser, amb els avis jugant a les cartes”. Una situació que es repetirà a la resta de centres perquè moltes persones es declaren “insubmises” i si no paguen, hauran de deixar-los.

Per la seua banda, Paulino López, treballador del sector de la discapacitat, ha insistit que la mesura és un “repagament” perquè “les famílies han aportat sempre una part de coparticipació al servei, perquè l’administració no ha abonat mai el cent per cent del cost per plaça”.

En aqueix sentit, ha assegurat que l’actual sistema “afegeix una sobrecàrrega” sobre el sistema i treballadors que “sustenten la pervivència dels serveis, malgrat els impagaments de la Conselleria”.

“Estem farts de bones paraules, de bones cares i de bons gestos”, ha continuat Paulino, que ha reclamat “fets” i “realitats” davant unes “polítiques inassumibles” que “cada dia que passa empobreix més als col·lectius de la discapacitat i la dependència”.

López ha concretat que “depenent dels recursos” a les residències “estem parlant d’aportacions de més de mil euros. Amb el que els queden amb prou faenes uns euros per a menjar, vestir, la qual cosa estan limitant els drets de les persones amb discapacitat i dependència”.

Comparteix

Icona de pantalla completa