Diari La Veu del País Valencià
L’Audiència de València rep 56 caixes amb el sumari de dues peces del cas Blasco per a preparar els judicis

El jutjat d’instrucció número 21 de València ha enviat a l’Audiència les peces 2 i 3 del conegut com a cas Blasco, pel frau en les ajudes al Tercer Món, per a poder celebrar el judici contra l’exconseller del PPCV Rafael Blasco i altres 23 persones. Segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia valencià, la causa ha recaigut en la Secció Cinquena, que aquest dimecres ha rebut un total de 56 caixes amb l’expedient. Encara no s’ha fixat data per a la celebració del judici.

Segons van confirmar a Europa Press fonts coneixedores, Fiscalia està ultimant la negociació d’un acord amb l’exconseller Rafael Blasco i l’empresari Augusto César Tauroni per a rebaixar la pena de presó que els sol·licitarà per les peces dos i tres a canvi de retornar els quatre milions d’euros que es consideren defraudats. Aquestes dues peces investiguen irregularitats en la concessió de subvencions a determinades ONGD i en la construcció d’un hospital a Haití que mai va acabar de fer-se.

L’acord estaria molt avançat amb la Fiscalia però l’Advocacia de la Generalitat i l’acusació popular que exerceix la coordinadora d’ONGD no estarien d’acord amb propiciar aquest acord.

El mes de maig passat, la jutgessa del jutjat d’instrucció número 21 encarregada del cas va obrir judici oral contra Blasco i altres 23 acusats en aquestes peces, després que l’Audiència de València confirmara el seu processament. Els fets atribuïts són prevaricació, suborn, associació il·lícita, malversació, encobriment, frau de subvencions, blanqueig i falsedat documental.

Inicialment, per aquesta peça, la Fiscalia Anticorrupció sol·licitava 16 anys de presó per a Blasco i com a responsabilitat civil la quantitat de 4.639.840 euros a favor de la Generalitat. Per a Augusto César Tauroni, reclamava 21 anys i mig de presó, una multa de 3.136.800 euros i el decomís dels seus dos apartaments de Miami i un iot, a més dels diners dels comptes de diferents societats amb domicili als Estats Units.

Reintegrament dels quatre milions malversats

Si s’aconsegueix l’acord, Fiscalia demanaria finalment dos anys i mig de presó per a cadascun d’ells i el reintegrament dels quatre milions d’euros. De moment, la Generalitat ha recuperat en aquest cas 143.000 euros. Aquesta reducció es justificaria per la sentència del Tribunal Suprem que va condemnar Blasco a sis anys i mig de presó –rebaixant en un i mitjà la condemna imposada pel Tribunal Superior de Justícia valencià– pel frau d’ajudes al Tercer Món, dins de la peça 1 del cas Blasco, relativa a irregularitats en la concessió d’ajudes per part de Solidaritat a la Fundación Cyes per a projectes a Nicaragua.

Segons les fonts consultades, en la resolució, es va entendre que es tractava del mateix procediment i dels mateixos delictes, encara que entenia que s’haguera dividit per agilitat processal en diverses peces, per la qual cosa, en les restants, només podrien ser condemnats a un any i mig més. A Tauroni, el Suprem el va condemnar a sis anys de presó.

Als dos, i a altres exalts càrrecs de la Conselleria de Solidaritat condemnats o processats, els quedaria pendent una altra causa més: presumptes delictes de suborn i falsedat documental en relació amb els contractes del sistema Abucasis quan Blasco era conseller de Sanitat en els anys 2006 i 2007.

Comparteix

Icona de pantalla completa